ERDON Helyi hírek

2012.11.20. 13:00

Emlékgúla avatás civilekkel

Nagyvárad- E héten pénteken, november 23-án, 16 órától avatják fel a Rulikowski temetőben a világháborús hősök emlékgúláját egy civil ünnepség keretében. A részleteket a szervezők ismertették.

Nagyvárad- E héten pénteken, november 23-án, 16 órától avatják fel a Rulikowski temetőben a világháborús hősök emlékgúláját egy civil ünnepség keretében. A részleteket a szervezők ismertették.

 

A világháborús váradi hősök emlékének ápolása volt a fő témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet a Pro Liberta Partium Egyesület alapítótagjai tartottak kedden az RMDSZ székházában.

Sárközi Zoltán helyi tanácsos arról számolt be, hogy a közelmúltban Kecse Attilával és Kecse Gabriellával együtt részt vett a Júlia-Alpokban azon az emléktúrán, melynek keretében az 1580 méter magasan található, az első világégés váradi magyar áldozatainak is emléket állító Magyar Kereszten elhelyezték azt a két, piros-fehér-zöld színű szalagot, melyet több mint 200 itteni magyar ember aláírt. Ugyanakkor a San Gabriele hegyen megtekintették a váradi hősök 4. emlékgúláját, melyet néhány éve azonosítottak be, és a Várszövetség, illetve az egyesület nevében azzal a kéréssel fordultak magyar, szlovén, olasz és osztrák civil szervezetekhez: segítsenek abban, hogy a felújítandó alkotás a mindenkori háborúk értelmetlen áldozatainak emlékhelye legyen. Úgy tűnik, felhívásuk partnerekre talált, hiszen például Szent-iványi István, Magyarország ljubljanai nagykövete, és első helyettese, Máthé László felajánlották, hogy segítenek az ügyintézésben. Szintén pozitívan reagált az Alpini Szervezet, valamint a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Körének (HTBK) főtitkára, dr. Görög István is, így a civil entitások példát mutatnak a politikai szférának, hogy miként lehet majd méltóképpen megemlékezni az első világháború kitörésének 100. évfordulójára, vélekedett Sárközi Zoltán, aki azt is elmondta még, hogy november 11-én koszorúztak a visintini Magyar Kápolnában, ahol megtalálható az az egykoron szétlőtt Jézus-szobor, mely Doberdó polgármesterének köszönhetően került oda vissza.

Katonák Emléknapja

Pásztor Sándor képviselőjelölt bejelentette: pénteken egyeztetni fognak egymással Diószeg és Pákozd polgármesterei, Mados Attila és Takács János annak reményében, hogy testvérvárosi kapcsolatot alakítsanak ki. A közös alapot az képezheti, hogy mindkét helység fontosnak tartja a hagyományápolást, a történelmi múlt jeles eseményeire való emlékezést.

Szintén november 23-án, délután 16 órakor a váradi Rulikowski temetőben egy civil ünnepség keretében felavatják a világháborús váradi hősök tiszteletére emelt gúlát. A körülbelül 30-40 percig tartó rendezvényen jelen lesz a HTBK küldöttsége, és a ceremónia részét fogja képezni egy zenés-verses összeállítás is. A szervezők ugyanakkor egy ingyenes kiadvánnyal készülnek az eseményre, és arra kérik az érdeklődőket, ha tudnak, vigyenek magukkal egy-egy szál virágot, vagy koszorúkat.

Pásztor Sándor azt is tudatta: a Visegrádi Négyek (V4) országainak hadisírgondozó civil szervezeteit összefogó szövetség és a székesfehérvári székhelyű Háborús Emlékhelyeket Gondozó Társaság élve a lehetőséggel azzal az ajánlással fordult az Európai Bizottsághoz, hogy az EU az első világháború közelgő centenáriuma alkalmából is jelölje november 11-ét a Harctereken Elesett Katonák Emléknapjának, mely 2014-ben lépne hatályba. Megtisztelő, hogy noha Románia nem tagja a V4-nek, az országból egyedüliként a Pro Liberta Partium Egyesületet kérték fel közreműködő partnerszervezetnek.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!