ERDON Helyi hírek

2012.11.05. 07:16

A Hit éve Nagyváradon is...

Nagyvárad- Szombaton, Borromeo Szent Károly ünnepét megelőző napon Exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök az egyházmegye papjaival közösen mutatta be a püspöki kápolna búcsús szentmiséjét.

Nagyvárad- Szombaton, Borromeo Szent Károly ünnepét megelőző napon Exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök az egyházmegye papjaival közösen mutatta be a püspöki kápolna búcsús szentmiséjét.

 

A püspöki kápolna búcsús szentmiséje alkalmából a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében is hivatalosan megnyitották a XVI. Benedek pápa által meghirdetett Hit évét, mely 2012. október 11-én, a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján kezdődött, és 2013. november 24-én, Krisztus Király ünnepén fejeződik be.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök köszönetet mondott a megjelent papoknak, szerzetesnővéreknek, hitoktatóknak, híveknek, amiért eljöttek, hogy közösen ünnepeljék a kápolna búcsúját. Hangsúlyozta: jó alkalom ez azok számára, akik az Új küldetésében, Isten népének szolgálatában állnak, hogy megköszönjék hivatásuk kegyelmét és egyúttal megerősítsék elkötelezettségüket. A főpásztor ugyanakkor köszönetet mondott azoknak is, akik imádkoztak a nemrég elhunyt két paptestvérükért, hogy az Új fogadja magához őket, mint hűséges szolgáit. Kiemelkedő fontosságúnak nevezte, és a völgyön áthaladó visszhanghoz hasonlította, mely bejárja az egész világot, a Szentatyának a Hit évével kapcsolatos felhívását, mely egy különleges idővel ajándékozza meg bennünket, amikor a lelkek elsivatagosodása miatt kiemelten lényeges a tanúságtevés, Krisztus igazságának nem csupán üres szólamként történő hirdetése. Az egyházmegye vezetője az elvilágiasodás, az elkényelmesedés és az elértéktelenedés veszélyeivel való szembenézést tanácsolta az egybegyűlteknek, hogy hasznára lehessenek mindazoknak, akik Krisztust támpontként keresik, és meghatározó gondolatként a vele való személyes találkozást, a „tekintetek találkozását” emelte ki, mely imával, elmélkedéssel, a Szentírás olvasásával és tanítások hallgatásával valósítható meg.

A hit kapuja

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Prédikációjában Vakon Zsolt püspöki titkár a hit tüze újbóli lángra lobbantásának fontosságát hangsúlyozta, hogy az alagút végén levő fény a gazdasági válság és a különböző nehézségek dacára se aludjon ki. Idézetekkel tarkított szentbeszédében kijelentette: Borromeo Szent Károly egy volt azon emberséges és jóságos férfiak közül, akik egy érték vesztett korban gyógyírt kínáltak a kortársaiknak, s őhozzájuk hasonló jelekre van szükség napjainkban is, amikor „a szekularizáció szökőárja” veszélyeztet bennünket. Ha ugyanis a Jóistenbe vetett hitből táplálkozunk, akkor ez a remény eszközét jelentheti számunkra, melynek segítségével álmainkat valóra tudjuk váltani.

A búcsús szentmisének két ünnepélyes mozzanata is volt: az égő gyertyákkal a kezekben történő tudatos és örömteli hitvallás, valamint A hit kapuja című dokumentumnak a kiosztása, mely a Szentatya gondolatait tartalmazza.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!