ERDON Helyi hírek

2012.10.21. 14:47

Vegyestál zenei csemegékkel

Jazz, world music, magyar népdal és mindezt felpörgető beatbox-virtuozitás egyaránt szerepelt a repertoárban, amikor két, egymással kooperáló zenekar lépett fel Váradon.

Jazz, world music, magyar népdal és mindezt felpörgető beatbox-virtuozitás egyaránt szerepelt a repertoárban, amikor két, egymással kooperáló zenekar lépett fel Váradon.

 

Azt nehezen állíthatnám, hogy a nevükben tükröződik a kreativitásuk: az egyik csapatot ugyanis Kardos-Tomor-Molnár Triónak hívják, meglepő módon azért, mert Kardos, Tomor és Molnár alkotja, a másikat pedig egy közepesen rossz filmről nevezték el Butterfly Effectnek. Annál inkább jelen van viszont a kreativitásuk a zenéjükben. A két magyarországi csapat Nagyváradon lépett fel, a Moszkva kávézóban.

Jazzesebb, improvizatívabb, helyenként kicsit meditatívabb produkciójával a Kardos-Tomor-Molnár Trió nyitott péntek este. A formáció még új, idén kezdett el koncertezni, s azt mondhatnánk rá, hogy ígéretes e kezdet. Az a tény is sok jót elmond róluk, hogy nem sokkal megalakulásuk után már fellépői is voltak Magyarország legszebb fesztiváljának, az ozorainak. Váradon is erős szólók, mélységeket idéző összjátékok jellemezték őket. És ezek okozták azt, hogy a közönség alig akarta leengedni a színpadról őket.

Beatbox-élmény

Végül azonban nem döntött rosszul, amikor mégis leengedte, ugyanis egy másik nagyszerű produkció következett. A Butterfly Effect, az előző formáció egy tagjával, Kardos Dániellel kiegészülve bravúros módon kerülte el az általa játszott világzene legnagyobb csapdáját, vagyis a mérhetetlen olcsóságot és rongyos balkániságot. Ehelyett kellemes futamokat hallhattunk – amíg nem lett egyenesen bestiálisan jó az egész. Színpadra lépett ugyanis az együttessel Magyarország regnáló beatbox bajnoka, Dömötör Tamás, aki már világversenyen is megmérettette magát. A feszes hiphop alapok, amelyeket előcsalt magából, mindenkit felpörgettek. Igaz ugyan, hogy ez már nem improvizatív show volt, egyértelműen látszott, hogy elemenként van összerakva – viszont vérprofi módon. Sőt, ők maguk is élvezték, és ugyanúgy kellemes meglepetés voltunk nekik, váradi közönségként, mint ők nekünk.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!