ERDON Helyi hírek

2012.10.23. 11:38

Takarították a Körös partjait

Csónakokból takarították a Körös partjait az Aqua önkéntes csoport tagjai október 23-án délelőtt a nagyváradi Densuşeanu és Decebal hidak között.

Csónakokból takarították a Körös partjait az Aqua önkéntes csoport tagjai október 23-án délelőtt a nagyváradi Densuşeanu és Decebal hidak között.

A takarítási akciót a Körösök Vízügyi Igazgatósága, a Salvamont Bihar Megyei Hegyi Mentő Szolgálat és a Master Adventure közösen szervezték, közreműködött a Traian Vuia Műszaki Szakkollégium egyik tizenegyedikes osztálya. Az Aqua önkéntes csoport 2011-ben alakult az I Love Crişuri projekt keretében, mára már több mint 630 fiatal tagja a csoportnak, körülbelül 20 oktatási intézetből. A keddi akcióval a Traian Vuia iskola is csatlakozott az önkéntesek közé. A csoport egy év alatt 30 környezetvédő akcióban vett részt, és összesen körülbelül 50 kilométernyi vízfolyamot tisztítottak meg. A tanulók a szakemberek vezetésével csónakokon közelítették meg a Körös partjait, ahonnan összeszedték a vízben felgyűlt műanyag és fém palackokat, zacskókat és egyéb szemetet.

A fiatalok gumikesztyűt és zsákokat kaptak, valamint egy-egy önkéntes naplót, amelybe vezethetik, milyen önkéntes akciókon vettek részt. A fiatalok védőfelszerelésben a csónakokba másztak, ám eleinte az újdonság örömétől hajtva inkább versenyeztek a folyón, és csak ezt követően tértek a tettek mezejére. Akik nem fértek be a csónakokba, a parton álldogálva nézték társaikat, igaz ők is kaptak zsákokat, amibe gyűjthették volna a parton is összegyűlt tetemes mennyiségű szemetet. Dumitru Voloşeniuc a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője, aki maga is csónakba szállt, elmondta, hogy ezzel az tevékenységgel is szeretnék bátorítani a fiatalokat az önkéntességre. Ez az akció mindazoknak szól, akik a beszéd mellett tenni is szeretnének a környezetért. Aqua önkéntesként felelősséget kell vállalni a vizek, vízforrások védelméért.” A fiatal önkéntesek a Decebal és a Densuşeanu hidak közti szakaszt takarították meg.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!