ERDON Helyi hírek

2012.10.14. 21:45

Leleplezték Mária királyné szobrát

Többszázan gyűltek össze a Bémer-téren pénteken kora délután. Mária királyné szobrát Radu és Miklós herceg leplezte le, s jelen volt Mária-Magdolna főhercegnő, Mária királyné unokája is.

Többszázan gyűltek össze a Bémer-téren pénteken kora délután. Mária királyné szobrát Radu és Miklós herceg leplezte le, s jelen volt Mária-Magdolna főhercegnő, Mária királyné unokája is.

 

A színház épülete előtt zajló rendezvény a román himnusz eléneklésével kezdődött el, majd - miközben katonai zenekar adta elő az 1948-ig érvényben lévő, Éljen a király című himnuszt, Radu és Miklós herceg leleplezte a szobrot. „Éljen a király!”- skandálták néhányan, majd a Roman Ciorogariu ortodox líceum növendékei el is énekelték a monarchia korabeli himnuszt. Az ortodox szertartás szerinti szoborszentelést Mircea Ioniță, a nagyváradi helyőrség papja végezte el, ezt követően Ilie Bolojan polgármester Mária-királynénak az országhoz és a néphez írt testamentumából olvasott fel.

Hatékony, harcias

„Egy időre vezetőd lehettem, az, aki a lángot őrizte, aki a konok tiltakozás központjává vált a legsötétebb napokon. Azokban a időkben neveztetek el Mindenki Anyjának, s mivel szerettem azt a nevet, azt szertném, ha úgy emlékeznél rám, mint akit mindig megtaláltál a fájdalom vagy a veszély idején” - hangzott el. „A monarchia menti meg Romániát” - skandálták néhányan román nyelven ezt követően, majd dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, a Bukaresti Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatója szólalt fel. Kihangsúlyozta Mária királyné harciasságát, amellyel a román nemzet érdekeiért harcolt, „sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt államfők tették”. Rávette Ferdinand királyt, hogy „felejtse el német mivoltát és Romániát szolgálja a végsőkig”, az első világháborút követő békekongresszuson pedig „nagyon hatékonyan lépett fel annak érdekében, hogy Románia számára kedvező döntések szülessenek”. Amint a későbbiekben elhangzott, a monarchia Románia történelmének része, s a történelmet mindenkinek tisztelnie kell, politikai meggyőződésétől függetlenül, akárcsak azokat, akik „ezt az országot építették”.

Virágcsokrok

A színházban kiállított koronáról a múzeumigazgató elmondta: Mária királyné és Costin Petrescu művész együttműködésének eredménye, s a XX. század egyik legkülönlegesebb koronájaként van számontarta.

Elsőként a királyi család tagjai helyezték el csokraikat a szobor előtt, majd a prefektus, a Megyei Tanács elnöke, a polgármester, később többek között a Mária Királyné Színház, majd a Szigligeti Színház képviselői rótták le tiszteletüket a szobor előtt, nagyváradi intézmények, tanintézetek, szervezetek képviselői mellett. A Szigligeti Színház képviselőinek kivételével magyar intézményvezetők, szervezetek nem koszorúztak, s észrevételeink szerint magyar iskolák sem képviseltették magukat. Az ünnepség katonai díszfelvonulással, majd Aurel Lazăr szobrának megkoszorúzásával folytatódott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!