ERDON Helyi hírek

2012.10.15. 15:50

Közeleg az interetnikai fesztivál

Kevesebb mint egy hónap múlva, november 11-én kezdődik Nagyváradon a VI. Interetnikai Színházi Fesztivál.

Kevesebb mint egy hónap múlva, november 11-én kezdődik Nagyváradon a VI. Interetnikai Színházi Fesztivál.

 

A nagyszabású színházi esemény november 11-én, Katona József születésnapján kezdődik, mely dátum a magyar hivatásos színjátszás hivatalos napja. Ez esemény nyitóelőadása stílszerűen Katona József Bánk bánja lesz a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház előadásában. A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Szabó K. István, a nagyváradi Szigligeti Színház művészeti igazgatója elárulta, hogy öt hét alatt állt össze a még nem teljesen végleges program, és mivel még helyenként egyeztetésekre van szükség ezért a fesztivál programját csak annak véglegesítése után hozzák nyilvánosságra. Annyi azonban már most is tudható, hogy mind a tizenhét romániai kisebbségi színtársulatának mintegy négyszáz művésze, alkotó és műszaki személyzete látogat Váradra ebből az alkalomból, rajtuk kívül pedig körülbelül száz kritikus, támogató és színházi szakember jön el a nagyszabású eseménysorozatra.

Újítás

Szabó K. István elárulta, hogy a korábbi idényekhez képest az idén egy újítást is bevezetnek: a városi művelődési házban minden délelőtt tíz órától koradélután két óráig szakmai neves szakemberek, kritikusok részvételével fórumot tartanak, melyen a romániai kisebbségi színjátszás aktuális problémáiról fognak beszélgetni. Ezen a fesztiválon indul útjára továbbá a Játéktér elnevezésű erdélyi magyar színházi lap is. Ugyanakkor néhány koncert is tarkítani fogja a műsort. A zsűrizett fesztivál előadásai a színházban, a Szakszervezetek Művelődési Házában, az Árkádia Bábszínházban és a Moszkva Kávézóban kerülnek bemutatásra. Szabó K. István azt is közölte, hogy a fesztivált záró, november 18-iki díszelőadás a debreceni Csokonai Színház egyik produkciója lesz.

Hasznos tudnivalók

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere a sajtótájékoztatón elárulta, hogy egy-egy előadásra húsz lejes átlagáron lehet jegyet váltani, de kétszáz lejért bérletet is lehet váltani a fesztivál előadásaira. A bérlet nem névre szóló lesz, tehát átruházható lesz, az egyetlen megkötés az, hogy a bérlet tulajdonosai az előadás előtt a jegypénztárnál kell helyjegyet igényeljenek. Czvikker Katalin hozzátette, hogy a fesztivál összköltségvetése 273 ezer lej, és az eseményt támogató intézményektől már összegyűlt 229 ezer lej. A két összeg közötti különbözetet minden bizonnyal elő lehet majd teremteni a jegyeladásokból, tette hozzá az igazgató.

Bérletek

Czvikker Katalin ugyanakkor beszámolt arról is, hogy nagyon kedvezően alakul az idei színházi évad a bérleteladások tekintetében. Kiemelte, hogy majdnem megkétszereződött a diákbérletesek száma, hiszen a tavaly 631., míg az idén 1233. diák váltott bérletet. Az idei évadban eddig összesen 2700 bérletet adtak el eddig, és ez máris negyven százalékos növekedés a tavalyi évadhoz képest, ráadásul ez még nem végleges adat, mert az emberek az évadkezdés utolsó hétében is nagy számban vásárolnak színházbérletet. Szabó K. István művészeti vezető elmondta, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemmel nagyon jól együttműködik a színház, ennek eredményeképpen az egyetem támogatja az elsőéves hallgatókat, hogy színházbérletet vásároljanak, Arról már János Szatmári Szabolcs az egyetem rektora egy korábbi rendezvényen beszámolt, hogy a PKE ingyen biztosít színházbérletet elsőéves hallgatóinak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!