ERDON Helyi hírek

2012.10.25. 15:05

Felavatták a Holnaposok szoborcsoportját

Ady Endrét, Juhász Gyulát, Dutka Ákost és Emőd Tamást ábrázolja a csütörtökön a nagyváradi belvárosban felavatott Holnaposok szoborcsoport.

Ady Endrét, Juhász Gyulát, Dutka Ákost és Emőd Tamást ábrázolja a csütörtökön a nagyváradi belvárosban felavatott Holnaposok szoborcsoport.

A múlt század elején az Ady Endre köré csoportosuló költők által kezdeményezett A Holnap Irodalmi Társaság négy tagját ábrázoló szoborkompozíciót csütörtökön kora délután avatták fel. A munka érdekessége az, hogy az asztaltársaságként megjelenített alakok mellet egy üres szék van, amelyre bárki ráülhet, így mintegy részévé válhat az illusztris társaságnak. Az interaktív, igényesen kidolgozott szoborcsoport avatásán beszédet mondott Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, kiemelve azt, hogy a nagyváradi önkormányzat és a Partium Alapítvány közös erőfeszítésének eredménye az, hogy elkészült szoborcsoport. Elmondta továbbá, hogy a mű megalkotására a város kormánytámogatást kapott, majd köszönetet mondott az alkotó Deák Árpádnak, az RMDSZ-nek, illetve Biró Rozáliának, aki alpolgármesteri mandátuma idején egyengette figyelemmel kísérte ezt a munka megvalósításának a folyamatát. A polgármester kifejezte reményét, hogy néhány év múlva a környék rehabilitációja után a szoborcsoport egy hozzá méltóbb környezetben lesz.

A holnapért

Biró Rozália, a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője beszédében kifejtette, hogy több mint két éve merült fel egy olyan köztéri szobor megvalósításának gondolata, melyet egyaránt magáénak érezhetne a város minden polgára, ugyanakkor az ide látogató turisták is érdeklődéssel tekinthetnek rá. Ennek a szoborcsoportnak az elkészítését a váradi Ady Múzeum falán függő festmény adta, melyen A Holnap irodalmi társaság tagjai láthatók egy asztal körül. „Ezt az ötletet aztán egy hosszas út követte, amikor is a megyei önkormányzat biztosított rá forrást, amit nem tudtunk felhasználni, aztán egy újabb költségvetési ciklusban parlamenti képviselőink az országos költségvetésből tudtak úgy elkülöníteni pénzt, hogy ebből elkészülhetett a szoborcsoport.” A politikus asszony köszönetet mondott Deák Árpádnak amiért olyannak alkotta meg ezt a szoborkompozíciót, hogy az a város szimbólumává válhat. „Mintegy társulhatunk ahhoz az akarathoz, amelyet ezelőtt száznégy esztendővel A Holnap Irodalmi Társaság alapítói forgattak gondolataikban, ez pedig az, hogy egy olyan irodalmi és kulturális lehetőséget biztosítsanak a közösség számára, ami ellenpontozza mindazt, ami Budapesten van, egy másságot nyújt, és ezáltal odavezet, hogy városunk valódi Pece parti Párizsként pezsegjen, tele kulturális élettel.” Biró Rozália eképpen fejezte be mondandóját: „Az a szék, ami üresen áll, hívogató lehet valamennyiünk számára, és a hívő szó arra vonatkozik, hogy gondoljunk el egy élhető holnapot, hogy tegyünk egy élhető holnapért, és legyen bennünk szilárd az elhatározás, hogy ezt a holnapot itt akarjuk leélni és ne máshol.”

Élő szobrok

A beszédek után a két elöljáró, valamint a jelenlévők közül is többen leültek az üres székre, egyre-másra készültek a fénykép- és videofelvételek, hosszú ideig állták még körül az emberek a Holnaposok szobrát. Az avatóünnepség után megszólaltattuk Deák Árpádot, is, aki elmondta: „nagyon örülök, hogy sikerült ez a projekt. A legnagyobb dolog az, hogy egy ilyen helyszínt lehetett találni neki, ilyen remek történelmi épületek között könnyebb is megragadni azt a korhangulatot, ami ehhez a szoborcsoporthoz illik. Külön-külön mintáztam meg a szobrokat, amelyeket külön-külön öntötték, de örülök, hogy többé-kevésbé az összhang megvan, és mivel nem klasszikus talapzaton álló szoborkompozícióról van szó, ez megadja azt a szabadságot, hogy a járda szintjén levő szobrokat az emberek körülveszik, és az állandó ritmusváltozás életet ad a szoborcsoportnak.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!