ERDON Helyi hírek

2012.10.20. 09:35

Fűtési segélyek - akárcsak tavaly

Mostanáig 7600, fűtési segélyre vonatkozó típuskérvényt osztott ki a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala a tulajdonostársulásoknak, multifunkcionális központoknak, ez körülbelül a megrendelteknek a fele. Tavalyhoz képest nem változtak sem az összegek, sem a megítélés feltételei.

Mostanáig 7600, fűtési segélyre vonatkozó típuskérvényt osztott ki a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala a tulajdonostársulásoknak, multifunkcionális központoknak, ez körülbelül a megrendelteknek a fele. Tavalyhoz képest nem változtak sem az összegek, sem a megítélés feltételei.

 

A fűtési segélyekre vonatkozó tudnivalókról Gáti Gizella, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) szociális osztályának vezetője, valamint Felix Cozma delegált igazgató számolt be a pénteki sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, akárcsak az elmúlt szezonban, a segély megítélése a tavalyi, 70. sz. sürgősségi kormányrendelet, valamint a szintén tavalyi 920 sz. kormányhatározat alapján történik. Arról, hogy milyen iratok lesznek szükségesek a dossziék leadásakor, a Helyi Tanács fog szavazni a következő ülésen. Amint Gáti Gizella elmondta, fontosak a kérvényhez mellékelt dokumentumok, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy ha csak saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot kérnek, akkor nagyon sokan igénylik jogtalanul a segélyt. Például 2006-ban, amikor nem kértek igazoló dokumentumokat, mintegy négyezer jogtalan igénylésre derült fény.

Akárcsak tavaly, azok esetében, akik fával vagy petróleumszármazékokkal fűtenek, a maximális egy főre eső nettó jövedelem, ami még feljogosít a segélyre, 615 lej, s ebben az esetben havi 16 lej a fűtéstámogatás - a legnagyobb megítélhető támogatás pedig havi 56 lej, s ezt azok a személyek (családok) kapják, ahol az egy főre eső nettó havi jövedelem maximum 155 lej.

A központi fűtés felhasználóinál differenciáltan állapítják meg a támogatás mértékét, attól függően, hogy családról, vagy egyedülálló sezmélyről van szó. 90%-os kompenzálás jár azoknak a családoknak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem maximum 155 lej, 80% a 155,1 - 210 lej közötti egy főre eső jövedelemmel rendelkező családoknak, 70% a 210,1-260 lej közötti jövedelemmel rendelkezőknek, 60% a 310,1- 355 lejes egy főre eső havi nettó jövedelműeknek, 50% azoknak a családoknak, ahol a jövedelem egy főre eső része 310,1 és 355 lej közötti, továbbá 355,1 és 425 lej között 40%, 425,1 és 480 lej között 30%, 480,1 és 540 lej között 20%, 540,1 és 615 lej között 10%, 615,1 és 786 lej között pedig 5% a támogatás. Egyedülálló személyek esetén a kompenzálás mértéke nagyobb, náluk a legkisebb jövedelemmel rendelkezők 100%-os támogatást kapnak, a legfelső határérték pedig, amely 10%-os támogatásra jogosít, 1082 lej.

A kizáró okok is ugyanazok, mint tavaly - tehát nem igényelhetnek támogatást többek között azok, akiknek a lakásukon kívül egyéb ingatlanaik, földterületeik vannak, vagy 1600 köbcentit meghaladó motorral rendelkező gépkocsival rendelkeznek, netán mezőgazdasági gépük, vagy fafeldolgozási felszerelésük van. Több mint öt disznó, illetve több mint 15 méhcsalád szintén kizáró ok.

Az igénylési dossziékat az ASCO székhelyén, illetve a multifunkcionális köpontokban lehet leadni. A novemberre vonatkozó segély megítéléséhez legkésőbb november 20-ig kell leadni a dossziét. További részletek a http://www.asco-oradea.ro/ címen találhatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!