ERDON Helyi hírek

2012.10.22. 14:10

A vígjátékfilmek nagy mestereinek találkozója Kolozsváron

Több mint 100 meghívott filmes szakember találkozhatott, gondolatot cserélhetett a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján.

Több mint 100 meghívott filmes szakember találkozhatott, gondolatot cserélhetett a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján.

 

Kolozsvárnak valahol szerencséje van abban, hogy Sorin Dan kolozsvári üzletember szerelmese a filmművészetnek, főleg a vígjátékoknak is, maga mellé emelte ügyvezető igazgatónak Horaţiu Dant, akivel immár közösen létrehozták a negyedik alkalommal 2012. október 12.- 21. között megrendezésre kerülő Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválját, amely szervezésében felmenő tendenciát mutat. Amit bizonyít a bemutatásra kerülő filmek sokasága, változatossága és mondanivalója.

Ebben az évben a 130 levetített film- programban olyan filmek is szerepelnek az elmúlt évekből, mint Aki Kaurismaki Kikötői története (Le Havre), Jacob Tierney The Trotsky-ja, vagy az egyedi humort képviselő R. César Charlone, Enrique Fermandez rendezésében készült „Ahová a pápa is gyalog jár” (El baño del Papa) című alkotás. Találkozhattunk friss alkotásokkal is, mint például a Sebastian Borensztein rendezésében készült „Kínai, elvitelre” (Un cuento chino), vagy Wes Anderson Holdfény királysága, vagy az Oscar díjas Susanne Bier, Csak a szerelem számít (Den skaldede frisør) című alkotásával is. A magyar vígjátékok közül, vetítésre került a klasszikusnak számító, Bacsó Péter A tanú című alkotása, melyet 1969-ben rendezett.

Az idei válogatás nagy előnye, hogy humánus hangsúly dominált, tisztelve az embert és azt az egészségesnek számító filmi nyelvet, mely a maga gondolat- világában az emberséget, a megértést, a segíteni akarást helyezi előtérbe. Ahol nem az ököl, hanem a gondolkodás, az egymást és a másságot tisztelő magatartás kerül a film központjába. Jelezvén azt a modern, kulturált magatartást, mely kellene, jellemezze mindenapi életünket.

A nézőhöz csak az a film tudja mondanivalóját eljuttatni, amely megtalálja a filmben azokat a közlési formákat, melyeket a ma filmjei képesek kellő intenzitással közölni.

Ezt bizonyítja a Záró Gálán átadott díjak sora.

A versenyfilmek kategóriában 9 nagyjáték filmet, 29 kisjáték filmet jegyeztek.

A nagyfilmeket értékelő zsűri tagjai Thom Palmen (svéd film producer), Sebastian Stern (német rendező), Declan Cassidy (ír rendező), Vivek Singhania (producer, Bollywood)

A IV. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján a következő filmeket díjazták:

Sebastián Borensztein Kínai, elvitelre / Chinese Take-Away című filmje, angol-spanyol koprodukció, nyerte el a Comedy- trófeát, a IV. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztivál nagydíját.

A legjobb rendező díját Tanya Wexler Hisztéria-című filmje nyerte (Nagy –Britannia – Franciaország–Németország).

A legjobb forgatókönyvírónak járó elismerés: Dick Clement, Ian La Frenais és Simon Maxwell (Killing Bono, Nagy-Britannia – Írország, rendező Nick Hamm)

A legjobb színész díjat Ke Shi nyerte az „UFO in Her Eyes című filmben levő alakításért. Rendező Xiaolu Guo (Németország).

A közönségdíjat Hermine Huntgeburth Tom Sawyer című filmje nyerte.

A rövidfilmes diák- versenyprogram fődíját Carolina Carrilo Míg a halál el nem választ-című alkotása nyerte.

Így a trófea Argentínába került.

A Kiválóság díját Horaţiu Mălăele vehette át.

A hazai színházi élet egyik legismertebb művésze Horaţiu Mălăele, aki a filmes világban is kitűnően bizonyított Divorţ din dragoste című film vetítése előtt, október 17-én vehette át a Sorin Dan által átadott Életmű díjat. Mint kiderült, Horaţiu Mălăele „nemcsak” színész, hanem színház és filmrendező, író és grafikus is. Sokoldalú tehetsége ismert a világ előtt. Ennek is köszönhető, hogy a Comedy díjátadóján nem lehetett jelen, mert akkor pont Londonban képviselte hazánk hírnevét.

A Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja a jelek szerint nincs válságban, mint ahogy a hazai kulturális élet is mondhatni virágzik, hiszen a kultúra ember és alkotó függő. Mivel az ország humán anyaga nem lebecsülendő, ennek is köszönhető az a hazai és nemzetközi siker, melyet maga irányában felkelt.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!