ERDON Helyi hírek

2012.09.20. 14:59

Üzletemberek találkoztak a sportcsarnokban

Nagyvárad- Csütörtökön a Top Expo nemzetközi kiállítás alkalmából magyar- román üzletemberek találkoztak a sportcsarnokban, majd részt vettek egy gazdaságélénkítő programokról szóló konferencián.

Nagyvárad- Csütörtökön a Top Expo nemzetközi kiállítás alkalmából magyar- román üzletemberek találkoztak a sportcsarnokban, majd részt vettek egy gazdaságélénkítő programokról szóló konferencián.

A Határon átnyúló gazdaságélénkítő programok a Kárpát-medencében című konferenciát a Kárpátia Román- Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretein belül működő Kárpát Régió Üzleti Hálózat, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar- Román Tagozata szervezte azzal a fő céllal, hogy a román és magyar vállalkozók megosszák egymással tapasztalataikat. A megjelenteket Szabó Miklós, Magyarország bukaresti nagykövetségének külgazdasági szakdiplomatája és Constantin Badea, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója köszöntötte azt követően, hogy Király Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat nagyváradi irodavezetője bemutatta a meghívottakat.

A prezentációk sorát Skapinyecz Péter, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Belföldi Regionális Hálózati Osztály Stratégiai és Hálózatirányítási Főosztályának főtanácsosa kezdte, aki bemutatta az általa képviselt intézményt. Megtudtuk, hogy a magyar kormány által létrehozott HITA egy önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, melynek feladata egyrészt a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése, másfelől a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) külgazdasági tevékenységének támogatása. Ennek érdekében üzletfejlesztési tanácsadást nyújt, kiállításokat és üzletember-találkozókat szervez, segíti a célzott partnerkeresést és a nemzetközi együttműködést. Ugyanakkor támogatja és felügyeli a kkv-k fejlesztésére létrejött Enterprise Europe Network munkáját.

Tagozat

Rák János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar- Román Tagozatának titkára egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet: a MKIK 23 területi kereskedelmi és iparkamara országos szervezete. Az önkéntes tagsági alapon működő szakmai entitásnak mintegy 30 ezer tagja van, melyek a magyarországi GDP kétharmadát termelik, emellett pedig a kamara körülbelül 500 ezer vállalkozás adatait tartja nyilván. Küldetése a vállalkozások külpiacra jutásának elősegítése, a kereskedelmi ügyletek biztonságának garantálása, a tisztességes piaci gyakorlat biztosítása, valamint az üzleti tevékenységet folytató vállalkozások érdekeinek képviselete. A Magyar-Román Tagozat vállalkozói érdek-képviseleti szervezet, melynek feladata a külgazdasággal összefüggő közfeladatok ellátása, a két ország közötti vállalkozások gazdasági együttműködésének elősegítése a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi és üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében.

Király Csaba többek közt arról beszélt: a Kárpát Régió Üzleti Hálózat célkitűzése, hogy elősegítse a kelet-közép-európai országok nyitását egymás gazdaságai irányába, és hozzájáruljon ahhoz, hogy ez a térség egy európai szinten is elismert, összefonódó és erős gazdasági régióvá fejlődjön. A hálózat üzletfejlesztési irodákat foglal magába, melyek a Kárpát-medence kis- és középvállalkozásai között hidat képezve segítséget nyújtanak a határokon átívelő kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fejlesztésében és építésében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!