ERDON Helyi hírek

2012.09.20. 13:13

Projekt kisvállakozók segítésére

Határmenti, üzleti együttműködést célzó projektet mutattak be csütörtök délelőtt, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében. Hamarosan elérhető lesz a közös adatbázis is.

Határmenti, üzleti együttműködést célzó projektet mutattak be csütörtök délelőtt, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében. Hamarosan elérhető lesz a közös adatbázis is.

A rendezvény során Delia Ungur, a Nagyváradi Metropolisz Övezet Egyesület gazdasági igazgatója ismertette dióhéjban a projekt lényegét, majd Radu Silaghi, a Bihar megyei Cégek Egyesületének vezetője szólt arról: fontos, hogy egy közös adatbázis alakuljon, ez nagy segítség lesz majd a helyi vállalkozások számára. Tóth Edina, a projekt Hajdú-Bihar megyei vezetője, a Hajdú-Bihar megyei kereskedelmi kamara nemzetközi ügyekért felelős vezetője szintén a közös adatbázis jelentőségét hangsúlyozta ki – mint mondta, magyar oldalról máris harminc vállalat iratkozott fel, de a cél az, hogy mindkét oldalról legalább ötvenen legyenek. Constantin Badea, a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója a projekt részét képező, csütörtökön kezdődő vásárról, valamint a hazai és magyarországi üzletembereket célzó tanfolyamokról szólt.

Projekt

Az egyéves projekt egyes részleteit Mihai Jurcă projektmenedzser ismertette. Mint megtudtuk, a fő pályázó a Nagyváradi Metropolisz Övezet Egyesület, a társpályázók pedig a Bihar, valamint a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarák. A projekt neve Border Market – Határon Átnyúló Együttműködésre Irányuló Hálózat, általános célja pedig a kliensek és a forgalmazók közötti gazdasági kapcsolatok kiépítése, illetve a kis- és közepes vállalatok támogatása a határon átnyúló üzleti kapcsolatok segítése szempontjából. A projekt során egy közös adatbázist hoznak létre romániai és magyaroroszági cégek adataival, két közös vásárt szerveznek – az egyik pont az amely a projekt bemutatója után kezdődött, a másikat pedig Debrecenben szervezik majd meg. Két vállalkozási fórumot is szerveznek majd, illetve tanfolyamokat hazai és magyarországi vállalkozók számára, melyen többek között a két ország kereskedelmi törvényekzését ismertetik majd meg, ezenkívül szakmai tanulmányutak is zajlanak majd, ugyancsak vállalkozók számára. A projekt teljes költségvetése 67.350 euró, ebből az unió hozzájárulása 64.952 euró. A közös adatbázis egyelőre fejlesztés alatt áll, de októbertől a www.bordermarket.eu, vagy www.bordermarket.ro címen lesz majd elérhető.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!