ERDON Helyi hírek

2012.09.25. 12:27

Projekt a védett területekért

Tavaly júliusban kezdődött, s a magyarországi közigazgatási átalakulás miatt jelenleg késésben van az a határon átnyúló projekt, melynek részleteiről kedden, egy konferencián számoltak be.

Tavaly júliusban kezdődött, s a magyarországi közigazgatási átalakulás miatt jelenleg késésben van az a határon átnyúló projekt, melynek részleteiről kedden, egy konferencián számoltak be.

A „Védett területek. Jelen és jövő” elnevezésű konferencia a Bihar és Hajdú-Bihar megyék védett területeinek fejlesztésére vonatkozó projekt részét képezte, mely tavaly júliusban kezdődött és idén, decemberben kellene véget érjen. Dan Poinar hazai projektfelelős, a Megyei Tanács alkalmazottja elmondta: a pályázat az előkészítés fázisában van, s valószínűleg kérvényezni fogják, hogy fél évvel hosszabbítsák meg az eredetileg megállapított határidőt.

Információs központok

Az ok, amiért késtek a magyarországi közigazgatási átalakulás, melyen belül a projekt magyaroroszági partnerének, a Hajdú Bihar megyei tanácsnak a helyét átvette a megyei Intézményfenntartó Központ. Mindenesetre a szükséges iratok megvannak, s hamarosan meghirdetik a versenytárgyalást a megépítendő információs központokra. Viszonylag egyszerű munkálatokról van szó, melyeket elvileg hamar be lehet fejezni. A projekt hat Bihar és öt Hajdú-Bihar megyei információs központ létesítésére nyújt keretet. Ezek védett övezetekben épülnek majd, első sorban azért, hogy tájékoztatást nyújtsanak a túristáknak. A projekt teljes értéke 452474,22 euró, ebből az unió 441865,79 eurót biztosít, a Bihar megyei tanács pedig 3539,27 euróval járul hozzá a költségekhez. A hazai területen lévő központok többek között a vásárhelyi nárciszrét, a Csikós-tó, a szalacsi hidrográfiai komplexum, valamint az alsólugasi paleontológiai központ mellé épülnének, Magyarországon pedig többek között a Kék-Kálló-völgyben, továbbá a Mogyorós-erdő, valamint a Teleki-legelő környékén. Szintén a pályázat keretein belül a védett területeket pontosan körülhatárolják, ezekről térkép is készül, mellettük pedig parkolókat és sátorozási helyeket építenek ki.

Kevesebb pénzből

Amint a konferencián megtudtuk, az unió egy elég jelentős részt levágott a projektre szánt pénzalapokból – ennek nyomán nem maradt keret arra, hogy az információs központokat számítógéppel, nyomtatóval és egyéb eszközökkel lássák el, s a konferenciákra szánt összeg is négyezer euróval csökkent. „A finanszírozónak nem kötelessége megindokolni, miért csökkentette a költségvetést, de mi úgy döntöttünk, hogy igyekszünk így is minél magasabb színvonalat biztosítani” - mondta ezzel kapcsolatban Dan Poinar.

A konferencián Dimitrie Muscă, a Megyei Tanács gazdasági igazgatója a Megyei Tanács elnökének köszöntését adta át, s mint hozzátette, bízik benne, hogy a tizenegy információs központ megerősíti a magyarok és a románok közötti barátságot. Verdó György, a Hajdú-Bihar megyei Intézményfenntartó Központ igazgatója az idén megalakult központ szerepéről is szólt. A későbbiek során a konferencia szekcióülésekkel folytatódott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!