ERDON Helyi hírek

2012.09.02. 17:44

Készülés idilli környezetben

Kolozs megye- A Kolozs megyei Bánffyhunyadtól húsz kilométerre található Havasrekettyén készülnek a novemberi bemutatóra a Szigligeti Színház A dzsungel könyve című produkciójának gyermekszereplői.

Kolozs megye- A Kolozs megyei Bánffyhunyadtól húsz kilométerre található Havasrekettyén készülnek a novemberi bemutatóra a Szigligeti Színház A dzsungel könyve című produkciójának gyermekszereplői.

 

Havasrekettye, a Kalotaszeg vidéke. Akik hegyek által körülölelt helyen nőttek fel, vagy egyszerűen csak kedvelik a meseszép tájakat, azok tisztában vannak azzal, hogy milyen idilli környezetben készülnek fel ezekben a napokban azok a gyermekek, illetve fiatalok, akik november közepétől szerepelni fognak a nagyváradi Szigligeti Színház által műsorra tűzött A dzsungel könyve című előadásban. Pénteken Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzser-igazgatójának társaságában egy napot mi is a helyszín tölthettünk, melynek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a felkészülési folyamatba. Útközben megtudtuk tőle: a romániai Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium 7 ezer lejjel, a váradi városi tanács pedig 5 ezer lejjel támogatta a projektet, melynek keretében ez a tábort is megszervezték. Az Iskola a színházban- Színház az iskolában programot egyébként a teátrum a saját költségvetéséből finanszírozza, A dzsungel könyve pedig a Liliput Társulat saját programja, melyben a Szigligeti Társulat néhány színművésze is részt vesz.

Megérkezésünkkor a táborlakók éppen ebédeltek, a délutáni próbák előtti szieszta közben pedig jutott idő arra, hogy elbeszélgessünk Szőke Kavinszki Andrással, a Liliput Társulat művészeti igazgatójával. Arra hívta fel a figyelmünket: áprilisban hirdették meg a szereplőválogatást, a kiválasztottakra elsősorban a tánc- és énekkarban számítanak, de van akinek több mondat is jut. Tehát olyanok kellettek, akiknek van némi rutinjuk ebben, illetve rögtön az első meghallgatáskor kiderült róluk, hogy van érzékük ehhez. Körülbelül 50-56-an jelentkeztek, akik közül az első körben 35-öt választottak ki, a végén pedig csak 28-an maradtak. A táborban 22-en vannak jelen, hatan különböző okok miatt nem tudtak elmenni. A készülő előadással főleg azokat a fiatalokat próbálják megszólítani, akik már kinőttek a bábszínházas-korból, de még nem számítanak felnőtt színházlátogatóknak. Az év elején már volt a Szigligetinek egy sikeres próbálkozása, a Csongor és Tünde, A dzsungel könyve tehát a második lépcsőfok lenne. A főszerepeket a színművészek játsszák: Maugli Pál Hunor lesz, Ká- Szotyori József, Sir Kán- Kiss Csaba, Akela- Csepei Róbert, Bagira pedig Pitz Melinda. Balú bőrébe bújik a darab kedvéért, ezen szerep megformálása érdekében visszatért Herman Ferenc, Túna Czvikker Lilla, a kis Maugli pedig Lászlóffy Botond lesz. A bábszínház részéről ugyanakkor Daróczi István (Buldeó), Hanyecz Debelka Róbert és a beszélgetőpartnerünk tagja a szereplőgárdának. A rendező Horányi László, az esztergomi bábszínház művészeti igazgatója, díszlettervező a lánya, Horányi Júlia, a koreográfus Ivácson László, asszisztense pedig L. Székely Melinda. A korrepetitor Varga Imre, a díszlettervező asszisztens pedig Csűri Emese, aki a maszkok elkészítésében segédkezik.

Aktuális üzenet

A tábort elsősorban azért szervezték meg, mert össze akarták illeszteni a színészek munkáját az amatőr lelkesedéssel. Ugyanakkor a gyerekek egymást is meg kell ismerjék, mert több iskolából lettek kiválogatva. A csapatmunkához ugyanis egymás személyiségének a megismerése is hozzájárul, a színpadi munkán kívül. A darab mondanivalója pedig örök érvényű, mindig aktuális: a civilizált életet választani vagy a vadont. Ráeszmélni arra, hogy mekkora árat kell fizessünk azért, hogy civilizáltak legyünk, melynek érdekében kénytelenek vagyunk a természet csodáinak egy részét is feláldozni. (Amúgy a választott helyszín is ezt igazolja: a közeli vízesés hozama négy évvel ezelőtt még háromszor ekkora volt, most pedig ugyan látványos, de alig szivárog). A szereplő gyermekek, fiatalok is előbb-utóbb felnőnek, s felelősséget kell vállalniuk arra nézve, hogy hova akarnak tartozni, merre tovább? Eltöltünk egy-két napot, hetet a természetben, de néhány nap elteltével már hiányzik a térerő és az internet, annyira hozzászoktunk a civilizált körülményekhez. Valahogy harmóniát kellene tehát teremteni a kettő között, mert mindkettőnek létjogosultsága van, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áron.

Kilenc napos

Húsz előadást terveznek különben a családinak szánt produkcióból, a bemutató novemberben 23-án vagy 25-én lesz. A tábor kilencnapos, a mozgás- és a dramaturgia elemek alapjainak lefektetését szolgálja. Fejlesztik a tánclépéseket és helyzetgyakorlatok is vannak, mozgásgyakorlatok Tóth Tünde és Dimény Levente vezetésével, az énekpróbák pedig Szőke Kavinszki András irányításával zajlanak. Természetesen sokat játszanak, bizalomerősítő és személyiségfejlesztő játékokat. Talán sokan emlékeznek rá, hogy néhány évvel a Szigligeti Színház már bemutatta A dzsungel könyvét, akkor éppen Szőke Kavinszki András játszotta Mauglit, így az akkor szerzett tapasztalatait is felhasználja. „Külön kell választani azt a fajta énektudást, ami egy műfajt jelent, képvisel, illetve a musical változatot, ami megint másvalami. Hozzá kell tenni valami plusz töltetet, állapotot, amit elég nehéz megteremteni”, magyarázta honlapunknak.

A péntek délutáni próbafolyamatoknak mi is tanúi voltunk, Tóth Tünde vezetésével előbb ritmus- és beszédgyakorlatokra, illetve koordinációs feladatokra került sor, ezután pedig a táncé volt a főszerep, L. Székely Melinda vezetésével. A gyerekek nagyon lelkesek és ügyesek voltak- bár még sok próba áll előttük. Való igaz, a végére kissé elfáradtak- talán a hegyi levegő hatására is, de azért senki sem panaszkodott. Kíváncsiak lettünk volna az esti tábortűzre és a Szőke Kavinszki András, illetve Tóth Tünde által készített sztrapacskát is szívesen megkóstoltuk volna, de sajnos indulnunk kellett hazafelé.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!