ERDON Helyi hírek

2012.09.03. 17:14

Ismét BuSho Nagyváradon

Közismert immár az a rendezvénysorozat, amelyet ismét megtartanak Váradon is. A BuSho fesztivál Budapestről indult útjára 2004 őszén.

Közismert immár az a rendezvénysorozat, amelyet ismét megtartanak Váradon is. A BuSho fesztivál Budapestről indult útjára 2004 őszén.

 

Idén öt ország hét városában lesz BuSho. A rövidfilmfesztivált Nagyváradon kívül Budapesten, Sopronban, Szolnokon, a szerbiai Kanizsán, a szlovákiai Érsekújváron és az ukrajnai Ungváron tartják meg ugyanabban az időben. A bemutatandó művek előválogatott nemzetközi produkciók. A váradi helyszín a Moszkva kávézó, a jegyek ára 5 lej egy napra. A nézők karszalagot kapnak, így bármikor távozhatnak és visszatérhetnek a helyszínre az adott napon. A vetítések szeptember 5–6–7-én lesznek, 17 órától. Egyórás tömbökben vetítik a kisfilmeket, s óránként 10 perc szünetet tartanak. Nagyvárad a Metrion Egyesület révén csatlakozott a helyszínekhez.

A BuShoról

A fiatal filmesek összefogásában 2004 őszén létrejött fesztivál eredetileg a rövidfilmes kategóriában tátongó űrt volt hivatott betölteni, aztán az évek során derült ki, hogy tulajdonképpen itt sokkal többről van szó. Rekordsebességgel a 3. fesztivál meghozta az igazi nemzetközi áttörést, melyen már 45 ország képviseltette magát 2007-ben. A BuSho név egy szójáték eredménye (Budapest Short – budapesti rövid), mely azonban egy tradicionális dél-magyarországi népszokásra, a télűző Busójárásra utal. A szervezők egyik legfőbb feladatuknak tekintik a közép-kelet-európai audiovizuális szektor kulturális identitásának felzárkóztatását, fejlesztését, valamint bemutatását világszerte, mely megkönnyítheti a szakemberek piacra jutását. Fiatal alkotóknak szeretnének lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, az önmegvalósításra, ezáltal egy közösen megszülető új európai érték létrehozására. Részletek a http://busho.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!