ERDON Helyi hírek

2012.09.07. 10:02

Igen, tessék! Da, poftiți! Marosvásárhelyen!

„Elindult Marosvásárhelyen az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom!”- jelentette be Borbély László, a Bernády György Alapítvány elnöke és Vincze Róbert a kolozsvári Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom programkoordinátora ma, szeptember 6-án, Marosvásárhelyen a Bernády Házban tartott sajtótájékoztatón.

„Elindult Marosvásárhelyen az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom!”- jelentette be Borbély László, a Bernády György Alapítvány elnöke és Vincze Róbert a kolozsvári Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom programkoordinátora ma, szeptember 6-án, Marosvásárhelyen a Bernády Házban tartott sajtótájékoztatón.

 

Borbély László elmondta, az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom egy civil kezdeményezés, melynek célja a közéletű kétnyelvűség szorgalmazása, a magyar nyelv használatának elősegítése olyan városokban, ahol a magyarság kissebbségben van. Marosvásárhelyen a toleranciának hagyománya van: az 1560-as években itt kiáltották ki először Európában a különböző felekezetekkel szembeni toleranciát. Az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalommal ezt a hagyományt kívánják folytatni.

„Marosvásárhelyen évszázadok óta több nemzetiség él együtt és az embereknek fontos az, hogy anyanyelvükön szólalhassanak meg a boltokban bevásárláskor, ügyintézéskor és a hivatalokban. Az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom ezért arra törekszik, hogy minél több céget, vendéglátóipari egységet, intézményt vonjon be a programba, hogy egyre több helyen használhassák anyanyelvüket a marosvásárhelyi magyar emberek.”- mondta a Bernády György Alapítvány elnöke.

Vincze Róbert a kolozsvári Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom programkoordinátora elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy a mozgalom Marosvásárhelyen is elindult. „Kolozsváron a mozgalom nagy népszerűségnek örvendett és egy év működés alatt a 16%-17%-os lakosságot mintegy 100 cég fogadja magyarul. A Call Center-en keresztül szállodát, éttermet foglalhatnak az érdeklődők és egy augusztusban elindult programon keresztül hétköznap 10 és 18 óra között magyarul rendelhetnek taxit a kolozsváriak.”-mondta Vincze Róbert.

„Marosvásárhelyen a most induló mozgalomhoz már 28 cég csatlakozott, itt elhelyezték az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom matricáit és plakátait, így a belépő magyar emberek tudják, anyanyelvükön szólalhatnak az ügyfélfogadókhoz.”-mondta Borbély László, majd hozzátette hogy ezek a cégek meg lesznek jelenítve nem csak a mozgalom honlapján hanem a Facebook-on, valamint egy térképen is, amelyet a helyi lakosok és a külföldiek tájékoztatására szánnak.

Az RMDSZ a magyarsággal kötött szövetséget

„Mi a magyarsággal kötöttünk szövetséget, nem fogunk közös listán indulni senkivel a parlamenti választásokon.”-mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke újságírói kérdésre válaszolva ma, szeptember 6-án, Marosvásárhelyen a Bernády Házban tartott sajtótájékoztatón.

Borbély László elmondta az RMDSZ megnyerte a helyhatósági választásokat és a magyar emberek bebizonyították, hogy továbbra is a Szövetséget tekintik legitim képviselőjüknek. „ Mi a magyarsággal kötöttünk szövetséget és nem fogunk közös listán indulni senkivel. A helyhatósági választásokat megelőző kampány során a két magyar párt bebizonyította, hogy nem képesek partneri kapcsolatra. Nincs szükségünk olyan emberekre, akik egyik nap az RMDSZ színeiben listát vezetnek majd másik nap a Szövetség ellen pártokat alapítanak.”-mondta a politikai alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!