ERDON Helyi hírek

2012.08.15. 13:05

Azonnali összefogás kell a tolvajok ellen

Ahol a gazdák fegyelmezetten összefognak, ott jelentős eredményt lehet elérni, ahol nem, ott továbbra is a tolvajok lesznek az urak - hangzott el egy kedd esti gyűlésen Érmihályfalván, ahol a terménylopások megakadályozása volt a téma.

Ahol a gazdák fegyelmezetten összefognak, ott jelentős eredményt lehet elérni, ahol nem, ott továbbra is a tolvajok lesznek az urak - hangzott el egy kedd esti gyűlésen Érmihályfalván, ahol a terménylopások megakadályozása volt a téma.Az eső elkerülte mostanában a földeket, a tolvajok ezt nem fogják megtenni - köszöntötte a mintegy 40 megjelentet Nyakó József polgármester, előrebocsátva, hogy mindenki mondja el a véleményét, meglátását, ötletét, mert csak együtt lehet egy jó megoldást találni a tolvajlások csökkentésére - mert azt azért mindenki tudja, hogy teljesen megszüntetni nem lehet. Ugyancsak elöljáróban a rendőrséget képviselő Marin Gheri tudatta: a városban állandó jelleggel van szolgálatosuk, akit bármilyen ügyben - így mezei lopások esetén is - lehet azonnal értesíteni, és akár tettenérés is lehetséges. A hívható telefonszám: 0758-225680. Azt is hozzáfűzte, hogy komolyabb büntető intézkedés csak akkor foganatosítható, ha az okozott kár értéke meghaladja az ezer lejt - és ezt a rafinált tolvajok is tudják, ennek megfelelően "mértékkel" lopnak, inkább többször fordulnak. Ugyanakkor bűneset hivatalosan csak akkor létezik, ha van bejelentés, reklamáció is.

Egész évben lopnak

A hozzászólások során számtalan vélemény, észrevétel elhangzott. Kiss Imre mérnök pontosította: a lopások nem csak őszre, a betakarítások idejére korlátozódnak, ezért a megoldást abban látja, hogy egész évre kell alkalmazni helyismerettel rendelkező mezőőröket. Rizó Pál mérnök felvetette, hogy az APIA (Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség) nyilvántartásából pontosan ki lehet mutatni, kinek mennyi földje van, ennek alapján a területekkel arányosan mindenki szálljon be a földek őriztetébe. Azonnali megoldás kell, hiszen érik a termény, senkinek nem ér rá hetekig gondolkozni, mert a tolvajok sem várnak - fogalmazták meg többen is. Javaslatokra reagálva Karsai Attila alpolgármester kifejtette: a városvezetők is gondoltak már rá, de nem akartak előhozakodni vele, míg maguk a gazdák fel nem vetik, hogy az őrzés költségének fedezésére valamiféle befizetésre lenne szükség. Ám ennek kivitelezése időigényes, csak a jövő szezonra lenne belőle valami, hatékonyabb lenne, ha a gazdák maguk alakítanának valamiféle közösséget erre a célra. Nyakó József polgármester mindenkit biztosított: az önkormányzat mindent megtesz, amit a törvény enged, és meghoznak minden olyan helyileg meghozható döntést, ami segíthet a tolvajlások megállításában.

Fogjanak össze

Ötletként megfogalmazódott, hogy a képviselő-testület hozzon egy olyan "helyi törvényt", miszerint megtiltja a járművek közlekedését a mezei utakon este 22 és reggel 6 óra között. Másik ötlet volt, hogy a lopáson kapottaktól kobozzák el az ahhoz használt járművet (leginkább szekérről van szó). Kelemen Tibor azt javasolta, hogy az önkormányzat mindenképpen tegye meg a részéről lehetséges lépéseket, még ha időbe is telnek azok, hiszen jövőre már lesz mire alapozni. Karsai Zoltán felvetette, hogy - tekintettel a megoldás sürgősségére - minden határrészben legyen egy-egy gazda, aki beszervezi a többit, és közösen fogadjanak kerülőket, ugyanakkor ez a személy mintegy kapcsolattartó is legyen a gazdák és a Polgármesteri Hivatal között. Ahol lesz fegyelem és összefogás a gazdák részéről, ott várható eredmény is - ahol nem, ott továbbra is a tolvajok lesznek a nyerők, összegzett Nyakó József polgármester, aki azt is tudatta, hogy a város vezetői szeptember folyamán egy lakossági fórumot szerveznek, melyen minden, a várost érintő témáról lehet majd szót ejteni.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!