ERDON Helyi hírek

2012.07.18. 12:56

Múzeum lesz a zsinagógában

Nagyvárad- Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 300 ezer dollárral finanszírozza a váradi Városháza/Teleki utcai ortodox zsinagóga renoválását, ahol Zsidó Történelmi Múzeumot alakítanak ki.

Nagyvárad- Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 300 ezer dollárral finanszírozza a váradi Városháza/Teleki utcai ortodox zsinagóga renoválását, ahol Zsidó Történelmi Múzeumot alakítanak ki.Ezt szerdán jelentette be Koppelmann Felix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke, dr. Aurel Chiriac, az ingatlan kezelésével tizenöt évre megbízott Körösvidéki Múzeum vezérigazgatója és Cristian Puşcaş műépítész, a kivitelező Novartis Kft. tervezőiroda vezetője. Az Egyesült Államok kongresszusa Mark Gitenstein bukaresti amerikai nagykövet közbenjárásának köszönhetően szavazta meg a 2013 végéig kötelező módon elköltendő pénzösszeget, egy olyan program keretében, mellyel világszerte finanszíroznak kulturális jellegű beruházásokat. Egy tavaly szeptemberi számítás szerint egyébként több mint 700 ezer euróra volna szükség a Zsidó Történelmi Múzeum kialakításához, a fennmaradó pénzösszeget a Körösvidéki Múzeum egyéb pályázati forrásokból- az EU Regionális Operatív Programja vagy a Művelődésügyi és Örökségvédelmi Minisztérium segítségével- próbálja előteremteni. A most elnyert 300 ezer dollárból körülbelül 250-260 ezer dollárt tudnak költeni a kimondottani építkezési munkálatokra (a tetőszerkezet és az alapzat megerősítése, a külső díszítések, illetve a homlokzat 30-40 százalékának helyreállítása), a többi pénzt pedig a tervezésre, szervezésre, promoválásra szánják. A renoválás bő másfél hónapon belül kezdődhet el, még az építkezési engedély beszerzése van hátra, ami általában egy hónapot vesz igénybe. A Városháza utcai ortodox zsinagóga a 20. század elején épült és a második világháború végéig működött rendeltetésének megfelelően, hiszen sajnos a holokauszt után már nem volt szükség annyi zsinagógára a városban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!