ERDON Helyi hírek

2012.07.23. 14:06

A hétvégén zárul le a beiratkozás

Ezen a héten a Nagyváradi Állami Egyetemen és a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) is lezárul a beiratkozási időszak, mind az alap, mind pedig a magiszteri képzéseken.

Ezen a héten a Nagyváradi Állami Egyetemen és a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) is lezárul a beiratkozási időszak, mind az alap, mind pedig a magiszteri képzéseken.A Nagyváradi Állami Egyetemen minden szakon, ahol nincs felvételi vizsga, a beiratkozás mind alap, mind pedig magiszteri képzésre július 27-ig tart. Eddig az időpontig beiratkozni minden nap 9–16 óra között lehet a fakultásokon. Az egyetemen öt olyan kar van, ahova felvételi vizsga alapján lehet bejutni, ezek nagy részénél a beiratkozás július 23-án már lejárt, viszont néhány fakultásnál meghosszabbították a beiratkozási határidőt. Az alapképzés esetében a Bölcsésztudományi karra július 25-én 16 óráig lehet jelentkezni, míg az Ortodox teológia karra július 24-én 16 óráig. A magiszteri képzés keretén belül csak a Művészeti kar beiratkozási határidejét tolták ki július 25-én déli 12 óráig. Az állami egyetemre július 22-ig összesen 3661-en jelentkeztek (3103-an alapképzésre és 558-an magiszteri képzésre). Idén az alapképzésen a legnépszerűbb az Orvostudományi és Gyógyszerészeti kar, ahova 886-an jelentkeztek, ezt követi a Közgazdaság-tudományi kar 383 jelentkezővel, majd a Társadalomtudományi kar, ahova 353-an iratkoztak be. A képzeletbeli dobogóról lecsúszott 223 jelentkezővel a Környezetmérnöki kar és a Jogtudományi kar, ahova 218-an iratkoztak be. Legkevesebben az Ortodox teológia karra jelentkeztek. A magiszteri képzés esetében a legkeresettebb szak idén a Közgazdaság-tudományi kar (129 jelentkező), a Társadalomtudományi kar (75) és a Mérnöki menedzsment és technológia kar (67). Legkevesebben a Művészeti karra jelentkeztek.

Még tart a beiratkozás

A Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) az alapszakokra július 25-ig lehet jelentkezni, míg a mesteri képzésre július 27-ig. Az alapszakok esetében a felvételi vizsgák időpontja július 26–27., míg a magiszteri képzésnél július 28. Az eredményhirdetés július 28-án lesz, ugyanezen a napon lehet majd benyújtani az óvásokat is. Az anyakönyvezés július 28–31. között fog zajlani. Sipos Emőke, a PKE munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy július 22-ig 234-en iratkoztak be az egyetemre. A legtöbben a Bölcsészettudományi karra jelentkeztek, összesen 129-en, 84-en a Közgazdaságtudományi karra és 21-en a Művészeti karra. Sipos Emőke, hozzátette, ezek az adatok a hét végéig változni fognak, hiszen sokan az utolsó pillanatokban iratkoznak be. Karonként a legnépszerűbb alapszakok az Angol nyelv és irodalom, a Bank és Pénzügy, mindkét szakra 26-an nyújtották be jelentkezésüket, valamint a Képzőművészet, ahova 16-an iratkoztak be. A magiszteri képzésekre a jelentkezők száma átlagosan 9–10. Eddig a beiratkozások meghosszabbításáról nem érkezett hír. A határidő lejárta után további jelentkezők az őszi pótfelvételi időpontokra is jelentkezhetnek: a beiratkozás szeptember 10–18. (alapszak) és szeptember 10–20. (mesteri) között zajlik majd.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!