ERDON Helyi hírek

2012.06.05. 15:27

Józsué, Várad: ne félj!

Nagyvárad- Hétfő délután, a trianoni békediktátum 92. évfordulóján ökumenikus istentiszteletet tartottak a Körös utcai evangélikus-lutheránus templomban. Felszólaltak a történelmi egyházak képviselői.

Nagyvárad- Hétfő délután, a trianoni békediktátum 92. évfordulóján ökumenikus istentiszteletet tartottak a Körös utcai evangélikus-lutheránus templomban. Felszólaltak a történelmi egyházak képviselői.

 

A Magyar Országgyűlés 2010-ben június 4-ét a Nemzeti összetartozás napjának nyilvánította, törvénybe iktatva, hogy a többi állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme. Ennek jegyében hétfő délután kulturális programmal egybekötött ökumenikus istentiszteletet tartottak a nagyváradi Körös utcai evangélikus-lutheránus templomban, a négy magyar történelmi egyház képviselőinek részvételével.

Házigazdaként Mátyás Attila evangélikus esperes köszöntötte a megjelenteket a zsoltáros szavaival. Csűry István királyhágómelléki református püspök Józsué könyvének 11. fejezetéből idézte azt a részt, ahol Isten bátorítása hallatszik: Ne félj! Arra hívta fel a figyelmet: ez a bíztatás a 21. században élő váradiaknak is szól, hisz a holnapunkat annak tudatában kell tervezni, hogy az Úristen a szétszóródott népet összegyűjti. Lőrincz Ottó római katolikus esperes-kanonok kijelentette: Exc. Böcskei László megyés püspök azzal a kéréssel küldte, hogy az egyesítő erőről beszéljen, hiszen szükség van az emlékezet gyógyítására. Buzogány-Csoma István unitárius lelkipásztor a Római levél egyik üzenet-igéjét olvasta fel, azt emelve ki, hogy a Káinokat le kell győzni, illetve meg kell hívni a tékozló kistestvéreket is, visszahajtani őket a nemzet szívére.

A rendezvényen közreműködött a Varadinum vonósnégyes (Tokaji Ágnes- elsőhegedű, Costin Éva- másodhegedű, Thurzó Sándor József- brácsa és Marcu Ágnes- cselló), Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek, valamint orgonán a Benczédi-házaspár.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!