ERDON Helyi hírek

2012.06.10. 18:46

Holnap feszt: a két utolsó nap

Csütörtökön és pénteken is folyatódott az I. Holnap Fesztivál a nagyváradi Ady Endre emlékmúzeumban.

Csütörtökön és pénteken is folyatódott az I. Holnap Fesztivál a nagyváradi Ady Endre emlékmúzeumban.

 

Múlt csütörtökön a Holnap Fesztivál keretében A Holnap évében, azaz 1908-ban megjelent Ady Endre cikkeket gyűjtötték kötetbe és azt mutattak be. Szűcs László beszélgetőtársa Tóth János, az Ady Emlékmúzeum igazgatója volt. Szűcs László elmondta, hogy az arra a napra megjelentetett kötet is bizonyítéka Ady újságírói nagyságának, hiszen egy év alatt százöt oldalnyi időtálló publicisztikát tett le az asztalra. Tóth János leszögezte, hogy Ady Endre korának egyik legzseniálisabb publicistája volt. Kiemelte, hogy Ady 1908-ban, amikor újságírói pályájának csúcsán volt, Párizsban tartózkodott, és nem volt a fény városában olyan kulturális esemény, amelyről Ady ne tudott volna, és ne írt volna róluk elképesztő tájékozottsággal. Kiemelte továbbá, hogy Ady publicisztikájában lévő motívumok később megjelennek a verseiben is. Tóth János felhívta a figyelmet arra, hogy akkoriban Ady Endre a támadások kereszttüzében állt, egyrészt karikatúrák, gúnyversek tömkelege jelent meg róla, ugyanakkor a konzervatív oldal próbálta átcsábítani a maga táborába a haladó szellemű Adyt. Tóth János elmondta, hogy a Herczeg Ferenc vezette konzervatívok azzal próbálkoztak, hogy elismerték Ady Endre tehetségét, de azt hangoztatták, hogy rossz társaságba keveredett. Ezek az átcsábítási próbálkozások megingatták Adyt, és ennek a megingásnak lett eredménye a sajtó- és irodalomtörténeti jelentőségű, Duk-duk affér címen elhíresült sajtópolémia, mely Ady hasonló című cikke nyomán bontakozott ki. Tóth János elmondta, hogy az átcsábítási kísérlet nem sikerült, és a későbbiekben Ady soha többé nem ingott meg politikai, ideológiai hovatartozása vonatkozásában. A kötetbemutató után Veres Istvánnal, a szatmári Szamos folyóirat főszerkesztőjével folytatódott volna a beszélgetés, de mint Szűcs László elárulta, a beszélgetésre nem kerülhet sor, mert Veres István nem hitte el, hogy meghívták Váradra egy beszélgetésre. Így a beszélgetés helyett Szűcs László maga mutatta be röviden a Szamos című folyóiratot.

Nagyszerű muzsika

A Holnap Fesztivál programjában minden irodalmi beszélgetés után egy koncert következett. Így volt ez csütörtök este is, amikor talán az egész fesztivál legkiemelkedőbb zenei eseménye zajlott le az Ady emlékmúzeum előtti téren. Az emlékezetes zenei élmény a magyarországi Vojasa együttes nevéhez fűződik, mely cigány népzenéből táplálkozó énekes-instrumentális muzsikájával kápráztatta el a közönséget. Az előadók meggyőző muzikalitása, virtuóz hangszerkezelése, és persze maguk a lendületes, hangulatos dalok hamar a hallgatóság szívébe lopták a Vojasa zenekart. A koncert egyetlen szépséghibája a rövidsége volt, pedig minden bizonnyal szívesen hallgattuk volna tovább is a Vojasat.

Irodalom és zene

A Holnap Fesztivál utolsó, pénteki napján, az erre az alkalomra kiadott könyvsorozat utolsó darabját, Juhász Gyula Nagyváradhoz köthető verseit tartalmazó kötetet mutatta be Szűcs László, aki ezúttal is Tóth Jánossal az Ady Emlékmúzeum igazgatójával idézte fel Juhász Gyula váradi korszakát. Tóth János kiemelte, hogy a depressziós, öngyilkos hajlamú költőnek a legboldogabb, legaktívabb szakasza köthető Nagyváradhoz, hiszen a Holnap antológia, és társaság megszületése is legfőképp az ő érdeme. Juhász Gyula volt az, aki az akkor még teljesen ismeretlen Babits Mihályt bevonta a társaságba, és ő hívta Balázs Bélát is Nagyváradra. Szó esett természetesen a költőnek Sárvári Anna nagyváradi színésznőhöz fűződő szerelméről, mely élményből a magyar szerelmi líra néhány kiemelkedően szép gyöngyszeme született meg.

Az irodalmi est második felében Fejér László a Hepehupa folyóirat és Józsa László, a Szilágyság című hetilap főszerkesztője beszélgettek kiadványaikról Szűcs Lászlóval, az est moderátorával. Fejér László elmondta, hogy a Hepehupa kulturális, irodalmi, művelődéstörténeti folyóirat 2001-ben közösségi igény kifejeződéseként jelent meg. Józsa Lászlótól megtudtuk, hogy a Szilágyság olyan kulturális hetilap, mely a közéleti tájékoztatás feladatát is felvállalja.A napot és magát a Holnap Fesztivált a nagykárolyi In Jazztenso együttes koncertje zárta. Mint ahogy az a neve is elárulja, az együttes a jazz muzsikát játszik, méghozzá igényesen, kulturáltan. Péntek esti koncertjük kellemes és méltó befejezése volt a hét napon át tartó Holnap Fesztiválnak. Korábban Szűcs László elárulta, hogy jövőre szeretnék megrendezni a fesztivált. Szűcs László elárulta, hogy a Holnap Fesztiválra kiadott könyvsorozat darabjai még megtalálhatók az Ady Endre Emlékmúzeumban. A kötetek ingyen beszerezhetők a múzeumban addig, amíg a készlet tart.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!