ERDON Helyi hírek

2012.05.31. 15:26

Szecesszió és népi motívum

Nagyvárad- Szerda délután a Zöldfa utcai egykori Deutsch K. I. üveg és porcelánáruházánál folytatódott a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány által szervezett emléktáblaavatási sorozat.

Nagyvárad- Szerda délután a Zöldfa utcai egykori Deutsch K. I. üveg és porcelánáruházánál folytatódott a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány által szervezett emléktáblaavatási sorozat.

 

A megjelenteket Sárközi Zoltán, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke köszöntötte. Stern Péter, a Nagyváradi Zsidó Hitközség tagja kifejtette: a szecessziós stílusú ingatlant 1906-1910 között építették, a megrendelő Deutsch Károly volt. A Deutsch társaságot 1877-ben alapították, amikor Deutsch Károly Ignác átvette Sonnenfeld József üzletét. Később a cég az egész monarchiában hírnevet szerzett magának, főleg 1909 után, amikor megvásárolták a feketeerdői üveggyárat, ahol később igazgató lett Seidler Andrásnak, a hitközség alelnökének a nagypapája. 1920-ban a céget átvette egy konzorcíum. 1936-ban a társaságot a Winkler- és Berkovics-családok tagjai tartották fenn, akik 1944-ben a holokauszt áldozatai lettek. A két világháború között a társaság országosan ismert volt az üveg- és porcelániparban. Az ingatlan utolsó tulajdonosa Goldberger József és felesége, Weisz Rozália voltak, mindketten a vészkorszak áldozatai. „A Deutsch-család egyik volt azon zsidó famíliáknak, amelyek hozzájárultak városunk jelenlegi arculatának kialakításához”, zárta szavait Stern Péter.

Hálával gondolni

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ polgármesterjelöltje arra hívta fel a figyelmet: a ház homlokzatának teljes díszítése népi motívumokból tevődik össze és nagyon sok helyen tulipánt, varjúszemet vagy varrottast fedezhetünk fel rajta. 1970-ben, amikor felújították, csak a homlokzat része maradt meg, a teljes hátszó részt lebontották, és vasbeton szerkezetből építették újra. Meglátásában ezért ennek az épületnek az üzenete az lehet, hogy népi motívumokkal mennyire egyedivé lehet tenni egy szecessziós épületet, amiért mi hálával kell gondoljunk az akkori építtetőkre, hogy gazdagították műemlék örökségünket.

A Sztarill Ferenc, más forrás szerint Mende Valér által tervezett üzletház falán Sárközi Zoltán, Cseke Attila, Stern Péter és Pásztor Sándor megyei tanácselnökjelölt leleplezték le a táblát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!