ERDON Helyi hírek

2012.05.13. 18:38

Díjkiosztás és hangverseny

A dr. Mózes Károly, valamint a dr. Marta Buteanu díjak kiosztásával folytatódott a váradi egészségügyi konferencia, s az ünnepség komolyzenei koncerttel ért véget, a színházban.

A dr. Mózes Károly, valamint a dr. Marta Buteanu díjak kiosztásával folytatódott a váradi egészségügyi konferencia, s az ünnepség komolyzenei koncerttel ért véget, a színházban.

 

Dr. Földes Béla szervező, a Megyei Kórház vezetőtanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket szombat este. Két okból is ünnepelnek, hangzott el: a Nagyváradi Egészségügyi Ellátás Múltja és Jelene elnevezésű konferencia záróünnepsége egybeesik az Orvosi Asszisztensek Világnapjának megünneplésével. Mint hozzátette: az orvosoknak van nemzetiségük, vallásuk, lehet politikai irányultságuk is, azonban szakmájuk művelésekor ezeken felül kell emelkedniük, s minderről bizonyságot tettek a konferencia résztvevői is.

Florica Cherecheș alpolgármester is köszöntötte az egybegyűlteket, s külön Cseke Attila szenátort és dr. Ritli László volt egészségügyi minisztert. Kihangsúlyozta: az elmúlt periódusban látványos fejlődés történt Nagyvárad egészségügyi ellátása terén.

Önfeláldozóan

Dr. Ritli László elmondta, hogy a fejlődés folytatódni fog, s egyúttal kihangsúlyozta az orvosi asszisztensek szerepét. Ez egy önálló szakma, s fontos, hogy egyre jobban képzett asszisztensek dolgozzanak az orvsokkal. Végül gratulált a jelenlévő asszisztenseknek.

Amint az ünnepségen elhangzott, a dr. Mózes Károly díjat Cseke Attila szenátor alapította meg tavaly, s évente ítélik oda azoknak az asszisztenseknek, akik különleges eredményeket érnek el, illetve teljes karrierjük során bizonyítottak. A szenátor elolvasott pár mondatot a az asszisztensek "bibliájából", azaz abból a könyvből, melyet dr. Mózes Károly írt, s amely 1961-ben látott napvilágot. Az Egészségügyi Asszisztensek Könyvéből hosszú éveken keresztül tanultak mindazok, akik ezt a szakmát választották. Az elhangzott részlet főleg azt hangsúlyozta ki: az asszisztensek csak önfeláldozóan végezhetnek jó munkát.

Díjak

Ezt követően dr. Mózes Károly fia, dr. Mózes Gabriel szólalt fel, s beszélt édesapjáról, akit bármennyire is lefoglalták az osztályvezető főorvosi teendők, maradt ideje arra, hogy kiránduljon a családdal, s beléoltsa a természet szeretetét. "Nagyon szerény ember volt, aki minden betegével olyan közvetlenül beszélt, mint a legjobb barátjával. Ő inspirált bennünket a szakma szeretetére" - hangzott el.

A későbbiek során Rodica Bunușiu, Andru Lelia Catiușa, Nagy Anna Katalin (Anikó), Bihari Irma (Ibi), Péter Piroska Éva, valamint Gózner Katalin vette át a kiemelkedően teljesítő asszisztenseknek járó dr. Mózes Károly díjat.

Újabb díjkiosztás következett: ezúttal példát mutató orovosokat tüntettek ki az újonnan létrehozott dr. Marta Buteanu díjjal. Mint elhangzott, dr. Marta Buteanu 1888-ban született, s az első hazai doktornő volt, aki egyetemi karriert futott be. Ezt a díjat a nagyváradi születésű dr. Ioan Pop de Popa, dr. Mircea Paulina Elena, dr. Sadler Annamarie, valamint dr. Sasu Nicoară kapta meg.

A program komolyzenei koncerttel folytatódott, melynek során Handel, Vivaldi és Mozart művek hangzottak el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!