ERDON Helyi hírek

2012.05.13. 18:33

A szeretet az élet kulcsa

Nagyvárad- Vasárnap nyolc gyermek- négy kis menyasszony és négy vőlegény- járult életében először szentáldozáshoz a Szent József-telepi templomban. Az ünnepi misét Bogdán István plébános mutatta be.

Nagyvárad- Vasárnap nyolc gyermek- négy kis menyasszony és négy vőlegény- járult életében először szentáldozáshoz a Szent József-telepi templomban. Az ünnepi misét Bogdán István plébános mutatta be.

 

Vasárnap délben ünneplőbe öltözött a várad-réti Szent József-telepi római katolikus templom, hiszen nyolc gyermek járult életében először szentáldozáshoz, és a mise keretében az édesanyákat is köszöntötték. Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. A prédikáció alapgondolatát az képezte, hogy a szeretet az élet kulcsa és titka, melynek alátámasztása érdekében Bogdán István plébános két történetet is elmondott. Hangsúlyozta: az evangéliumban is Jézus a szeretetről beszél nekünk, melyet azért parancsolt, hogy az életünk örömteli és boldog legyen. A tisztelendő megjegyezte: egyszer az egyik hittanórán a lelkiatya megkérdezte az egyik kislányt, Fannit, hogy kit szeret a leginkább az osztálytársai közül. A gyermek azt felelte: Kovács Erzsit, mivel jól kijön vele, a leckék elkészítésénél is segít. De ugyanúgy kedveli Piroskát is, aki a szomszédja, sokat játszanak együtt. A fiúkat viszont nem szereti, mivel mindig meghúzzák a haját és leskelődnek. A lelkiatya elgondolkozott a hallottakon, majd így szólt: azt gondolta, a kislány mindenkit szeret, hiszen Jézus azt kéri tőlünk: úgy szeressünk, ahogy ő szeret bennünket, mindannyiunkat. Érettünk, felnőttekért és gyermekekért született meg szerény körülmények között, majd kereszthalált halt, melyet úgy pecsételt meg, hogy utána is itt maradt köztünk az oltáriszentségben, hogy tápláljon bennünket, és felkészítsen az élet nehéz feladataira.

Versmondás

Akinek szívében ott van Isten, semmiben sem szenved hiányt- idézett egy házi áldást a tisztelendő, majd egy másik történetet is elmesélt. Egy kisfiú, Attila nagyszüleinél vendégeskedett falun. A mocsárban talált egy teknőst, melyet hazavitt és letett az udvarra, azonban az állat bebújt a páncéljába és nem volt hajlandó megmozdulni, a gyermek hiába ütögette egy bottal. Mindezt elpanaszolta a nagyapjának, aki azt javasolta: próbálkozzon más módszerrel, mert erőszakkal nem lehet sikert elérni. Így is történt: a konyha gáztűzhelyének közelébe tett teknős kinyújtotta a lábait, bebizonyítva azt, hogy a szeretet melegével mindent el lehet érni. „Összetett kézzel fohászkodjunk, s kérjük mindig Krisztust, adja meg a szeretet ajándékát, világítsa meg az értelmünket, s nyissa meg szívünket-lelkünket, hogy ne legyen széthúzás”, tanácsolta Bogdán István atya.

A homília után az elsőáldozók szokás szerint megújították keresztségi fogadalmaikat, majd versben mondtak köszönetet Istennek. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!