ERDON Helyi hírek

2012.05.16. 15:16

A jó eredményekért sokat kell dolgozni

Az Ady Endre Elméleti Líceumba több olyan tehetséges fiatal is jár, akik számos tudományterületen bizonyítottak már. Néhányukkal beszélgettünk arról, mi inspirálja őket, milyen versenyeken vettek részt, és melyek a jövőre vonatkozó további terveik.

Az Ady Endre Elméleti Líceumba több olyan tehetséges fiatal is jár, akik számos tudományterületen bizonyítottak már. Néhányukkal beszélgettünk arról, mi inspirálja őket, milyen versenyeken vettek részt, és melyek a jövőre vonatkozó további terveik.

Farkas-Páll Kristóf az Ady Endre Líceum X D. osztályos tanulója kiemelkedő eredményeket ért el számos kémiai és matematikai versenyen, emellett a fizika és az informatika iránt is érdeklődik. A beszélgetés során elmondta, hogy a kémia és a matek iránti szeretete az iskolában alakult ki. Körülbelül kilencedik osztályos korában kezdett komolyabban foglalkozni ezekkel a tantárgyakkal, és ez után vett részt különböző versenyeken is. „Az elmúlt két évben részt vettem a kémia és a matematika nemzeti olimpián, az Irinyi János kémia és a Zrínyi/Gordiusz matematika versenyeken, és a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen is. Ebben az évben kapcsolódtunk be egy másik országos versenybe, a Neniţescu kémiaversenybe is”- részletezte Kristóf. Mint később kiderült, ezeken kívül még számos versenyen bizonyította már tehetségét.

Támogatás

A versenyek, főleg az országos és nemzetközi megmérettetések igen sok költséggel járnak. Az iskola mindenben segíti a diákokat, támogatják a tehetségeket: „Az iskola nagyon sok támogatást nyújt, a szállítást, az esetleges szálláshelyeket állja, így ezt a gondot leveszik a vállunkról, nincs más dolgunk csak az, hogy készüljünk. E mellett a Rotary Klub is kioszt minden évben egy ösztöndíjat, amelyet egyik évben én, másik évben pedig Dudás Ádám nyert meg”. Az anyagi támogatás mellett fontos szerepük van a felkészítő tanároknak. Kristóf elmondta, hogy matematikából Bors Violetta, kémiából pedig Ciubotariu Éva tanárnő készíti fel. „Mind a ketten nagyon sokat segítenek, magában a felkészülésben, és egyéb támogatást is nyújtanak a versenyek során.” Arra a kérdésre, hogy melyik tárgyat szereti jobban, Kristóf habozva válaszolt: „Ez egy nehéz kérdés. De a lelkem mélyén tudom, hogy mit szeretek jobban, és az a kémia. Ennek ellenére a mateket is nagyon szeretem. Mind a két tárgyból megpróbálok a lehető legjobban teljesíteni, de mivel a kémiát már hetedikes korom óta gyakorlom, az közelebb került a szívemhez, és emiatt jobbak a verseny eredményeim is.

Továbbtanulás

A beszélgetés során a továbbtanulás is szóba került: „Abban biztos vagyok, hogy amivel foglalkozni fogok, annak köze lesz a kémiához, akár kutatásról legyen szó, vagy vegyészmérnöki szakról. Még én sem tudom egész pontosan, de jó lenne az ELTE-n továbbtanulni. Remélem, hogy az országos és nemzetközi versenyeken elért eredményeim a segítséget fognak nyújtani a felvételin. Ezen kívül a versenyek során nagyon sok tapasztalatot nyerünk, amelyek a problémamegoldó, megfigyelő, kísérletező képességeket fejlesztik.” Kristóf szabadidejében vízilabdázni jár, ami alatt kikapcsolódhat. A jó eredményekért nagyon sokat kell dolgoznia, amit Kristóf meg is tesz.

Versenyek

Farkas-Páll Kristóf a következő versenyeken ért el figyelemreméltó eredményeket: Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny (nemzetközi szakasz), Kémia Olimpia (országos szakasz), Zrinyi Ilona/Gordiusz Matematika verseny (nemzetközi szakasz), C. D. Neniţescu Orszás Kémiaverseny, Nemzetközi Magyar Matematika Verseny (nemzetközi szakasz, ezzel az eredménnyel a romániai magyar matematikai válogatottba bekerült), Matematika Olimpia (megyei szakasz), Fizika Olimpia (megyei szakasz).

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!