ERDON Helyi hírek

2012.04.19. 16:26

Lassan készül Csiszárék háza

A szatmárhegyi Csiszár családnak március 3–án leégett háza még mindig fedetlen. A felújítást a helyi RMDSZ–szervezet és a református egyház támogatja. A munkálatokat önkéntesek végzik.

A szatmárhegyi Csiszár családnak március 3–án leégett háza még mindig fedetlen. A felújítást a helyi RMDSZ–szervezet és a református egyház támogatja. A munkálatokat önkéntesek végzik.

 

Március 3–án égett le Csiszár József szatmárhegyi családi háza, azóta Csiszár József és felesége Csilla egy szűk mellékhelyiségben élnek, a tizedik osztályos fiúk, aki a szatmárnémeti Traian Vuia Iskolaközpontba tanul, kénytelen volt nagyszüleihez költözni.

Szerdán meglátogattuk a károsult családot, a feleség fogadott, aki épp házi dolgait végezte. A ház javításán két helyi lakos dolgozott, akik, mint még néhány hozzájuk hasonló, kalákában próbálják lakhatóvá tenni a teljesen átázott vályogfalakat, amelyek közül egy közfalat kénytelenek voltak kiszedni. Az ajtók és az ablakok teljesen kiégtek, szakemberek szerint a meglévő falakat is le kellene bontani, hiszen azokkal úgyis mindig gondok lesznek. Ezzel Csiszárék is egyetértenek, de honnan pénz egy új lakás építéséhez?

— Épp vásárolni voltunk, amikor telefonon értesítettek, hogy otthon ég a házunk — emlékszik vissza Csiszár Csilla. — A ház tetőszerkezete teljesen leégett, illetve a benn található berendezésekből alig tudtak valamit kimenteni, csak a csupasz falak és a kiégett ablakok maradtak meg. A konyha és a szobabútorok teljesen megsemmisültek, a hűtőszekrény, a teljes konyhai felszerelés is. A gyereknek decemberben vásároltunk új számítógépet, az is tejesen tönkrement. Napokig rettenetesen meg voltam rémülve, tizenegy utánfutó törmeléket hordtak ki a kiégett romok közül. Húsz év munkájának az eredménye semmisült meg, mindent újra kell kezdeni. A tűzoltók hivatalos megállapítása szerint a kéményben gyulladt ki a tűz, onnan terjedt tovább, és égett le az épület, Csiszárék viszont azt állítják, hogy aznap nem gyújtottak tűzet.

Folyamatos felújítás

A család egyelőre csak a tetőszerkezetet szeretné újból felépíteni, hogy legalább a falak ne menjenek tönkre. A helyi RMDSZ–szervezet és a református egyházközség azonnal gyűjtőakcióba kezdett, így rövid időn belül sikerült 56 ezer lejt összegyűjteni, amihez hamarosan még 10 ezer lejt juttatnak el. Biztosításra nem számíthatnak, hiszen a ház vályogból készült. A tetőszerkezet felújítása 6 ezer lejbe kerül, jelenleg nejlon fóliával van letakarva, hogy ne ázzanak tovább a falak, amelyeket már a tűzoltók is nagyon eláztattak. Próbáltak vásárolni használt cserepet, de ezek minősége nem garantált, a legolcsóbb cserép, amihez hozzá lehet jutni, négyzetméterenként 22 lejért lehet megvásárolni. A tűzoltók hivatalos megállapítása szerint a kéményben gyulladt ki a tűz, onnan terjedt tovább, és égett le az épület, Csiszárék viszont azt állítják, hogy aznap nem gyújtottak tűzet.

Elek György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!