ERDON Helyi hírek

2012.04.29. 17:25

Kurutty: jól szerepeltek a gyerekek

Kilenc gyerekcsapat mérte össze tudását szombat délelőtt, a nagváradi Szent László Iskolaközpontban megszervezett Kurutty vetélkedő megyei szakaszán. A gyerekek jól szerepeltek, de csak egy csapat juthatott tovább.

Kilenc gyerekcsapat mérte össze tudását szombat délelőtt, a nagváradi Szent László Iskolaközpontban megszervezett Kurutty vetélkedő megyei szakaszán. A gyerekek jól szerepeltek, de csak egy csapat juthatott tovább.

 

Tizennegyedik alkalommal szervezték meg Nagyváradon a Kurutty vetélkedő megyei szakaszát, amely vetélekdő Tankó Zita főszervező szerint "az olimpiák olimpiája", hiszen a gyerekek nyolc területen mérik össze tudásukat, s a feladatok nehezek. A vetélkedő az idén Wass Albert Tavak könyve c mesesorozatára épült, s a gyerekek a növényvilággal kapcsolatos feladatok mellett matematikából, anyanyelvükből, idegen nyelvből mérték össze tudásukat, emellett híres emberekkel, gyakorlati ismeretekkel, honismerettel, zenével kacsolatos játékos feladatokat is kaptak. A megyei szakaszt a körzeti szakasz előzte meg, s a továbbjutó csapatok mérkőztek most meg. A részvételt komoly felkészülés előzte meg. Mivel minden csapat egy elsős, egy másodikos, egy harmadikos, valamint egy negyedikes diákból állt, minden iskolában több pedagógus kellett együttműködjön a gyerekek felkészítésében, s mint megtudtuk, ez nemegyszer órák után is zajlott. A dísztermet a Szent László Iskolaközpont tanítói a gyerekekkel közösen díszítették fel a verseny témájának megfelelően, a vetélkedő fő támogatója pedig a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanügyi osztálya, valamint a Mallersdorfi Ferences Nővérek Egyesülete volt.

A gyerekek három szakaszben versenyeztek, a szünetekben pedig falatoztak és játszottak, miközben egy kivetítőn követhették figyelemmel, hogy a különböző feladatokra hány pontot kaptak. Amint Tankó Zita a későbbiek során elmondta, minden csapat jól felkészült, különösen a környékükön található patak, folyó vagy tó élővilágának bemutatásában. A gyerekek otthon, kartonlapra készítettek montázst az élővilágról, s ennek alapján tartottak rövid előadást a vetélkedőn.

A verseny kora délután ért véget. Az első helyezett a Szacsvay Imre iskola Kószabószáék nevű csapata lett: Nagy Csenge, Posszert Réka, Árva Norbert és Nagy Márk. Ők képviselik majd Bihar megyét a május második felében, Aradon megrendezendő országos döntőn.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!