ERDON Helyi hírek

2012.04.11. 13:27

EMNP: Zatykó Gyula a váradi polgármesterjelöltjük

Saját jelöltet állít Várad polgármesteri tisztségére az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Zatykó Gyulát indítják. A Megyei Tanács elnöki posztjára még nincs jelöltjük. Szilágyi Zsolt neve merült fel.

Saját jelöltet állít Várad polgármesteri tisztségére az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Zatykó Gyulát indítják. A Megyei Tanács elnöki posztjára még nincs jelöltjük. Szilágyi Zsolt neve merült fel.

Önállóan indít polgármesterjelöltet Nagyváradon is az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Zatykó Gyulát, az EMNP partiumi régióelnökét küldik versenybe a bihari megyeszékhelyen. Szerdán a párt nagyváradi szervezetének sajtótájékoztatóján Kristófi Kristóf, az EMNP városi szervezetének vezetője megerősítette ezt. Hozzátette: „Jelen helyzetben sajnos nem lehet Nagyváradnak magyar polgármestere. Ilie Bolojan támogatottsága 50% körül van, nem verhető. A város magyarsága közben 75 ezerről 45 ezerre csökkent, ami 24%-ot jelent, ezért bármilyen magyar polgármester megválasztásának az esélye sajnos nem létező”. Nos, épp ezért indít saját jelöltet itt az EMNP is. Mint elmondták, így már nincs kockázat, viszont tolmácsolni akarják a jelölt által is az Erdélyi Magyar Néppárt üzenetét, céljait, törekvéseit.

Tősgyökeres

Zatykó Gyula nagyváradi polgármesterjelölt bemutatkozásában elmondta: negyedik generációs nagyváradi. Most 52 éves, mérnök végzettségű, később menedzsment-oklevelet is szerzett. 1990-től 2008-ig saját vállalkozása volt, ám a recesszió miatt azt bezárta. 2003 óta van jelen a politikai életben. Hangsúlyozta: „Nem voltam a Román Kommunista Párt tagja és az RMDSZ-ben sem volt soha semmilyen tisztségem. Egyébként nem a konfrontáció híve vagyok a politikában sem, hanem a párbeszédé”.

Egyébként május 9-ig visszavonható bármelyik jelöltség. Zatykó Gyula szerint készek akár erre is, ha közben esetleg megegyezés születne a helyi RMDSZ-szel, ám szerinte ennek „nagyon kicsi az esélye”.

Ugyanakkor bejelentették: az EMNP mostantól kérdőíves konzultációba kezd Nagyvárad magyar lakosságával. Kérdezőbiztosaik 1500 családhoz kopognak majd be, felmérve az illetőtől elvárásait, gondjait.

Még meglátják

Kérdésünkre, hogy a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségére is lesz-e saját jelöltje az Erdélyi Magyar Néppártnak, elmondták: a megyei szintű tanácskozásuk e hét végére várható, ott döntenek majd erről. Minden esetre felmerült Szilágyi Zsolt neve, mint lehetséges jelölt. Az ő felesége azonban épp mostanság szüli meg harmadik gyermeküket, ezért nem biztos, hogy Szilágyi Zsolt el tudja majd vállalni a jelöltséget. Miként az sem, hogy egyáltalán indítanak valakit a posztért. „Mi ártani nem akarunk a magyarságnak, nem ez a célunk, hanem az építkezés, változtatás” - hangsúlyozta többször is Zatykó Gyula.

Ami a nagyváradi városi tanácsosi jelöltlistájukat illeti, úgy tudjuk, az már készen van, ám a megyei tanácsosjelöltjeik jegyzékével együtt tervezik bemutatni, a jövő héten.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!