ERDON Helyi hírek

2012.04.25. 16:18

Egyetemi felvételi tájékoztató körút

Az idén immár a 15. alkalommal szervezte meg az Országos Magyar Diákszövetség a tájékoztató körutat, amelynek keretében az egyetemi felvételivel kapcsolatos információk „házhoz szállítása” történik.

Az idén immár a 15. alkalommal szervezte meg az Országos Magyar Diákszövetség a tájékoztató körutat, amelynek keretében az egyetemi felvételivel kapcsolatos információk „házhoz szállítása” történik.

 

A Partiumban és a Székelyföldön szervez felvételi tájékoztató körutat a napokban az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), amellyel az Egyetemi Kalauz 2012 című kiadványuk bemutatása mellett az a céljuk, hogy kötetlen, minél közvetlenebb formában biztosítsák a felvételihez (és nem csak) szükséges információkat a végzős középiskolások számára. Mint Ravai Levente OMDSZ-elnöktől megtudtuk, a tapasztalatuk az, hogy így sokkal könnyebben megy az információátadás, hiszen a középiskolások nem csupán a felvételiről, a különböző szakokról szerezhetnek tudomást, hanem „első kézből” értesülhetnek olyan dolgokról is, amelyek elengedhetetlenek a diákélethez: bentlakások, olcsó albérletek, oktatási körülmények stb. – A diákok már megszokták, hogy 15 éve minden évben sor kerül a felvételi tájékoztató körútra és várják is azt. Már januárban elkezdenek érdeklődni, hogy mikor lesz megszervezve, és hogy mikor jelenik meg az Egyetemi Kalauz – nyilatkozta Ravai Levente.

Váradon is

A Partiumban szervezett körútnak Nagyvárad volt az ötödik állomása, ide – Zilah, Szilágysomlyó, Nagykároly és Szatmárnémeti után – szerdán érkezett meg a „karaván”, míg a következő állomások Arad és Temesvár (csütörtök), illetve Nagyenyed és Déva (péntek) voltak. A váradi felvételi tájékoztatót a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) Ifjúsági Központjában tartották, 10 és 14 óra között. – Nagyváradon az NMD tanügyi szakosztálya a helyi lebonyolító, tudtuk meg Szabó Erzsébet tanügyi alelnöktől a helyszínen, aki elmondta azt is: húsz magyar végzős osztályt hívtak meg az eseményre, ami összesen mintegy 400–500 diákot jelent.

Első az érettségi…

A két helyi (Partiumi Keresztény Egyetem és Nagyváradi Egyetem) felsőfokú intézménnyel együtt több mint tizenkét egyetem képviseltette magát az eseményen. Az érdeklődőket egyetemisták fogadták, válaszoltak kérdéseikre és ellátták őket a szükséges információs anyagokkal. Nagyon nagy volt az érdeklődés az Egyetemi Kalauz iránt, amelyet 8 lejért lehetett megvásárolni a helyszínen. Kérdésünkre válaszolva Szabó Erzsébet elmondta: vannak olyan középiskolás diákok, akiknek már konkrét elképzelésük van arról, hogy milyen szakon szeretnének tovább tanulni, de ez a kisebb százalék. Sokan még ingadoznak, megint mások úgy gondolkodnak, hogy egyszer az érettségin legyenek túl, a felvételi pedig csak egy következő lépés.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!