ERDON Helyi hírek

2012.04.23. 16:16

Befejeződött a befedés

A Körösök Vízügyi Igazgatósága befejezte az Adona patak nagyváradi belterületi részének rendezési munkálatait. A nagyváradi önkormányzat parkolóhelyeket létesít a befedett patakon.

A Körösök Vízügyi Igazgatósága befejezte az Adona patak nagyváradi belterületi részének rendezési munkálatait. A nagyváradi önkormányzat parkolóhelyeket létesít a befedett patakon.

 

„A mai napon adtuk át hivatalosan a nagyváradi önkormányzatnak az Adona patak munkaterületét, miután mi befejeztük a munkálatokat a város belterületén” - jelentette be hétfőn a munkálat helyszínén Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője a sajtó munkatársainak. A kivitelező Repcon cég mintegy 1400 méteren befedte a patakot, és ezzel megszűntek a negatív környezeti hatások, ugyanis az emberek most már nem tudják szennyezni a patakot. A befedett patakon maximum tíz tonna súlyú gépjárművek közlekedhetnek majd. Pásztor Sándor jelezte, hogy a munkálatok a tervezettnél sokkal hamarabb befejeződtek, ti. uniós forrásból származó finanszírozásról lévén szó, csak a múlt hónapban, a környezetvédelmi miniszter váradi látogatása alkalmával írták alá a kivitelezési szerződést, és hivatalosan huszonnégy hónap állt rendelkezésre a kivitelezőnek arra, hogy befejezze a munkálatokat, de a vízügyi igazgatóság biztatta a céget arra, hogy kezdje el korábban a munkálatokat, mert a pályázat nyerni fog. „Mivel megvolt a bizalom a kivitelező cég, és az igazgatóság között, így most, a finanszírozás megnyerése után máris elkészült a munkálat” - mondta Pásztor hozzátéve, hogy a vízügyi igazgatóság a továbbiakban a város külterületén lévő partszakaszon folytatja a munkálatokat. Végezetül Pásztor Sándor elárulta, hogy a környezetvédelmi minisztérium és a vízügyi igazgatóság 17.703.100 lejt költöttek erre a projektre.

Parkolók

Ezt követően Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere vette át a szót. Elárulta, hogy az Adona patak Nagyvárad belterületén végigfolyó szakaszán négy etapban végeznek területrendezési munkálatot, és mind a négy szakaszra külön versenytárgyalást írnak ki. Mint mondta, a Nojoridului utca és az Asachi utcák közötti második szakasz munkálatainak értéke 1,6 millió lej, a nyertes a Selina cég nek három hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy parkolóhelyeket építsen ki ott. A polgármester reményei szerint őszig el is készülnek az első három szakasszal, vagyis a Pece pataktól a Leonardo da Vinci utcán most lebontott hídig kialakítják a parkolóhelyeket, valamint a zöldövezeteket. Összesen mintegy 500 parkolóhely létesül majd a befedett Adona patakon, ugyanakkor zöldövezeteket építenek ki és a közvilágítást is kialakítják. Bolojan hozzátete, hogy miután meglesznek a parkolóhelyek az Adona patakon, azt követően nem lesz majd szabad parkolni a da Vinci utcán. Bolojan elárulta, hogy a harmadik szakaszra (az Asachi és a Liszt Ferenc utca között) vonatkozó versenytárgyalást még nem írták ki, mert ott van még néhány garázs, amit ki kell sajátítani. „A korábbiakban a nagyváradi önkormányzat elkövette azt a könnyelműséget, hogy magánszemélyeknek adott telket a tömbházak között, de már beindítottuk a kisajátítási eljárást, és egy hónapon belül megoldódik ez a probléma is” - fogalmazott Bolojan.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!