ERDON Helyi hírek

2012.04.02. 17:29

A város működteti a horgásztavat

A Nagykárolyhoz tartozó Ianculeşti falu melletti tó sorsáról is döntöttek a hétfői tanácsülésen. Az élénk vitát követően átment az a határozat, mely szerint a horgásztavat mostantól a város működteti.

A Nagykárolyhoz tartozó Ianculeşti falu melletti tó sorsáról is döntöttek a hétfői tanácsülésen. Az élénk vitát követően átment az a határozat, mely szerint a horgásztavat mostantól a város működteti.

 

Rendhagyó módon a polgármesteri hivatal dísztermében tartotta rendes ülését a Nagykárolyi Helyi Tanács. A nagyobb termet minden bizonnyal a nagyobb érdeklődés miatt választották, a kérdéses napirendi pont, amely miatt a sok érdeklődő megjelent a Ianculeşti-i horgásztó működtetésére vonatkozott. Folyó év március 15-én lejárt a tó koncessziójára vonatkozó szerződés, Brém Árpád és Leitner Róbert tanácsosok pedig azt javasolták, hogy a működtetést az önkormányzat ne bízza másra, maradjon a hivatal hatáskörében, továbbá hogy hosszabb távon létesítsenek egy komplexebb szabadidőközpontot. Ugyanakkor több szervezet is kérvényezte, hogy bízzák rájuk a halastavat. A város a tavat 2009-ben a Nagykárolyi Vadászok és Sporthorgászok Egyesületének adta koncesszióba, ők szerették volna ezt meghosszabbítani. De a Gold Carp Sporthorgász Egyesület szintén kérvényt nyújtott be, melyben ugyancsak a működtetésért folyamodnak.

A tanácsülésen heves vita bontakozott ki, megszólaltak az említett horgászegyesületek képviselői is, mindenki ismertette érveit, elképzeléseit. Kovács Jenő polgármester válaszában leszögezte: a tó ugyanott marad, senki nem fog veszíteni azon, ha a város működteti. A szerződés lejárt, mostantól szeretnék „saját kézbe venni” a tavat, befektetni, fejleszteni, azzal együtt, hogy az eddigi működtetők érdemeit is elismerik. A tanácsosok egyetértettek abban, hogy a horgásztársadalom egészének profitálnia kell a tóból, mindenki érdeke ezt kívánja. Marius Rusu tanácsos javasolta, hogy a működtető bizottságban mindegyik helyi horgászszervezet kapjon helyet. A javaslattal elviekben mindenki egyetértett, de végül úgy határoztak, hogy a részleteket egy jövőbeni közvitán tárgyalják, melyet valamikor a közeljövőben rendeznek meg. A határozatot végül négy PNL-s tartózkodás mellett elfogadták. Ennek értelmében a Ianculeşti-i tavat mostantól a helyi tanács működteti, a tanács elkülönít 54 720 lejt a halállomány bővítésére, valamint az adminisztrátor és két halőr fizetésére.

Fischer Botond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!