ERDON Helyi hírek

2012.03.01. 10:31

Télbúcsúztató az asszonyvásári óvodában

Bihar megye - Sikeres farsang volt az elmúlt héten az asszonyvásári óvodában. Az eseményre nagy odaadással készültek a kis- és nagycsoportos óvodások egyaránt.

 

Lassan bár, de mégis eljött az ideje, hogy a tél átadja helyét a rügyfakasztó tavasznak. Ilyenkor szokás, hogy valahogyan segítsünk ebben a nagy átmenetben a természetnek, és ennek - a népi hagyomány úgy tartja - igencsak hatásos módja a télűző farsangolás. Erre az eseményre készültek nagy odaadással Asszonyvásárán is a kis- és nagycsoportos óvodások. Elsősorban a szülőknek okozott nem kis fejtörést az, hogy milyen maskarával tudja sikeresen űzni a telet csemetéje, aztán az óvó nénik is törhették fejüket, lapozhatták irományaikat a jelmezeknek megfelelő versikék keresésében.

 

Volt nagy készülődés

 

Így aztán egyeseknek lassabban, másoknak gyorsabban, de elérkezett a nagy nap, amikor nemcsak a gyerekek ültek be az óvodába, hanem megjöttek az anyukák és a nagymamák is. Volt aztán öltözködés, fésülködés, festegetés, szájfényezés – egyszóval készülődés, hogy aztán jöjjön a zsűri előtti bemutatkozás. Találkoztunk tündérlányokkal, királylányokkal, kutyusokkal, cicusokkal, nyuszival, bohóccal, boszorkánnyal, doktornővel, Zorróval, cowbollyal, menyasszonnyal, vőlegénnyel és cigányleánnyal. Nagy gondban is volt a zsűri, hogy igazságos eredményt hirdethessen, de aztán ha nehezen is, de siker koronázta erőfeszítésüket.

 

Sikeres télűzés

 

Az eredményhirdetés után aztán megérkezett a farsangi finom fánk és a forró citromos tea, amiért köszönet illeti Rabatin Arankát, Oláh Anitát és Pál Évát, akik a minden szülő hozzájárulásából elkészítették ezt a finomságot. Nem utolsó sorban meg kell említenünk a két óvónőt - Székely Éva és Guba Amália - akik bohócnak és varázslónőnek öltözve levezényelték az egész farsangi mulatságot. Hazafelé aztán kerülgethettük a sárt, a tócsákat arra gondolva: lám milyen sikeres télűzést hajtottak végre az ovisok ebben az esztendőben is.

Székely István lelkész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!