ERDON Helyi hírek

2012.03.08. 15:27

Rektort választ a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem

A rektorválasztás második fordulóját tartják a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. A versenyben maradt két jelölt: Cristina Ciumas közgazdászprofesszor és Ioan Aurel Pop történészprofesszor.

A rektorválasztás második fordulóját tartják a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. A versenyben maradt két jelölt: Cristina Ciumas közgazdászprofesszor és Ioan Aurel Pop történészprofesszor.

 

 

Kolozsváron mintegy 1600 egyetemi oktatót és diákképviselőt várnak az urnák elé, hogy eldöntsék, ki lesz a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) új rektora. A választásra azt követően kerül sor, hogy nyugdíjba vonul Andrei Marga filozófusprofesszor, aki 1993 óta rektorként, majd az akadémiai tanács elnökeként, majd ismét rektorként vezette az egyetemet.

A március elsején tartott első választási fordulón megméretkező öt jelölt közül egyik sem szerezte meg a szavazatok egyszerű többségét. A második fordulóban a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt, Cristina Ciumas közgazdászprofesszor és Ioan Aurel Pop történészprofesszor mérkőzik meg egymással. Egy héttel korábban Ciumas a szavazatok 39,16 százalékát, Pop a szavazatok 36,19 százalékát kapta.

A végső választási forduló előtt a két jelölt nyilvános vitában mérkőzött meg egymással, amelynek központi kérdése volt, hogy melyikük lehetne jobb menedzsere az oktatási intézménynek. Cristina Ciumas az egyetem gazdasági rektorhelyettesként szerzett tapasztalataira hivatkozott, Ioan Aurel Pop viszont arra, hogy korábban a New York-i román kulturális intézetet vezette.

Magyari Tivadar, a magyar tagozatért felelős leköszönő rektorhelyettes egy interjúban úgy vélte Cristina Ciumas ismeri jobban a magyar tagozat helyzetét. "Vele a legjobbak a későbbi tárgyalási esélyeink" - jegyezte meg Magyari Tivadar. Szerinte Ciumasnak nem válik előnyére, hogy a leköszönő rektor jelöltje. Andrei Marga autoriter és kapkodó vezetési stílusa ugyanis kiábrándította az oktatók többségét.

Magyari tudni vélte, hogy mind a politikai hatalom, mind a politikai ellenzék Ioan Aurel Pop jelöltségét támogatja. "Pop attól lehet esélyes, hogy beszéde, habitusa, akadémikus mivolta, udvariassága, ötvenes éveiben is fiatalos megjelenése megnyerő" - ecsetelte Magyari. Hozzátette viszont, hogy korábban többször is a magyar törekvések ellen szólalt fel, és több olyan oktató is a csapatához tartozik, akik korábban a magyar tagozat önállósodását ellenezték. "Úgy ítélem meg, hogy vele is lehet tárgyalni, ha ő lesz a rektor" - fogalmazott Magyari.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Románia legnagyobb és legjobbnak minősített egyeteme, az intézményben 72 alapképzéses és 28 mesterképzéses szakon folyik magyar nyelvű oktatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!