ERDON Helyi hírek

2012.03.20. 16:15

Köbölkútiak ünnepi "időutazása"

Bihar megye - Immár hagyománnyá vált, hogy a köbölkútiak egész napos rendezvénysorozattal tisztelegnek Március 15.-e emléke előtt.

Bihar megye - Immár hagyománnyá vált, hogy a köbölkútiak egész napos rendezvénysorozattal tisztelegnek Március 15.-e emléke előtt.

 

Az érköbölkútiak már saját falujukban is ünnepelhetnek, hiszen az utóbbi 2 évben két emlékművet is állítottak a forradalom és szabadságharc emlékére. Az ünnepségsorozat már az előző napokban megkezdődött. Az iskolások kokárdákat és huszárcsákókat készítettek, az eseményhez kapcsolódó történelmi vetélkedőn vettek részt, majd filmet tekintették meg. Rákóczi Lajos tanár és szervező vetítéssel egybekötött előadást tartott a 1848-as huszárokról, a köbölkúti Rákóczi-szabadcsapat történetéről, valamint Vasvári Pál forradalmárról. A két emlékmű előtt az iskola diákjai emlékműsort mutattak be. Zsigmond Levente igazgató ünnepi beszédében a helytállásról, és a mindennapok forradalmának szükségességéről beszélt. Czondi István helyi lelkész a Bibliából vett idézettel bizonyította, hogy a szabadság iránti vágy már az ősidőktől fogva létezett.

 

Utazás lovasfogattal

 

Az ünnepség Kossuth nóták, valamint a Himnusz éneklésével zárult. Az iskola vezetősége, az osztályok, valamint civil szervezetek koszorúkat helyeztek el Vasvári Pál és a szabadságharcosok érköbölkúti emlékhelyénél. A Pro Érköbölkút Egyesület szervezésében diákok egy csoportja Rákóczi Lajos tanár vezetésével lovasfogattal Székelyhídra is elment, az úton felidézve azokat az eseményeket, amik ezen a tájon történtek. A székelyhídi ünnepségen a köbölkútiak nevében Ratiu Rozália és Rákóczi Lajos koszorúzott, valamint Horváth Beáta, Cosma Julia és Balogh Erika virágot helyezett el a Petőfi-emléktáblánál. A lovas hintón utazó diákok beszámolója szerint az „időutazás” örökre emlékezetessé tette számukra az ünnepet.

Ratiu Rozália

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!