ERDON Helyi hírek

2012.03.19. 11:14

Kettős ünnep Szamosdarán

Szatmár megye – Az 1848–as forradalomra emlékeztek tegnap délben a szamosdarai református templomban, majd Găman Mihály, Pusztadaróc polgármestere életműdíjat adott át Pelle Ágnes nyugalmazott tanítónőnek.

Szatmár megye – Az 1848–as forradalomra emlékeztek tegnap délben a szamosdarai református templomban, majd Găman Mihály, Pusztadaróc polgármestere életműdíjat adott át Pelle Ágnes nyugalmazott tanítónőnek.

 

A szamosdarai református és római katolikus közösségek együtt emlékeztek meg tegnap délben a falu református templomában az 1848–as forradalomról. Versényi István lelkész ünnepi beszédében az egyetértésre és hűségre buzdította a magyarokat, majd Erdei D. István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője tette fel a kérdést: „Vajon miért fontos megünnepelni március 15–ét? 163 éve szónokok hada próbál választ adni a kérdésre. De ilyenkor fontos odafigyelni arra, hogy mit mondanak a gyerekek” – mondta a politikus, majd egy gyermeket idézve hozzátette: „Március 15–ét azért ünnepeljük, mert az a mi ünnepünk!” Erdei továbbá az összefogásról, a kisebbség erejéről is beszélt, mondva: „Tenni kell, és nem kétségbe esni. A kisebbségi kérdésekre nem a többségi hatalomtól kapjuk a megoldást. Ezért kell küzdenünk napról–napra (…) Ehhez szót kell értsünk egymással.” A parlamenti képviselő az 1848–ban megfogalmazott 12 pont felvezetőjével zárta ünnepi beszédét: „Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság, egyetértés.” Ezt a gondolatot folytatta Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere, aki szerint lelkünkben sokszor nincs béke, de sok esetben az egyetértés is hiányzik. „Az egyetértést és a békét vissza kell ültessük a szívünkbe. Iránymutató elveket kell követnünk” – folytatta az elöljáró.

A szamosdarai diákok színvonalas előadásával folytatódott a közös ünnep. Pelle Ágnes nyugalmazott tanítónő felkészítésével a tanulók énekes, verses műsorában korabeli forradalmi dalok, könnyűzenei számok csendültek fel, felolvasták a 12 pontot, majd a Nemzeti Dal is felcsendült. Az előadást Kánya Kálmán is jutalmazta (süteményt kaptak a diákok), míg Versényi István megígérte, a műsorban résztvevő húsz diáknak ákosi jutalomkirándulást finanszíroz.

 

 

Köszönet Pelle Ágnesnek

Az esemény meglepetést is tartogatott, ugyanis Găman Mihály életműdíjat adott át a falu egykori tanítónőjének és a helyi iskola egykori igazgatónőjének, Pelle Ágnesnek. „Korábban dr. Káhán Géza körzeti orvosnak, 2002–ben pedig Vischi Mária óvónőnek adtunk át hasonló díjat. Pelle Ágnes, aki nyugdíjasként is aktív szerepet vállal a közösség életében, megérdemli a község elismerését” – méltatta a polgármester, majd Erdei D. Istvánnal közösen adták át az oklevelet, a csokor virágot, illetve egy kerámiából készített órát.

Az ünnepség záróakkordjaként a jelenlévők és a meghívottak megkoszorúzták a templom oldalán levő, a Kónya Kálmánné által 1995–ben adományozott táblát, amely a világháborús hősöknek állít emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!