ERDON Helyi hírek

2012.02.07. 15:20

Veszélyes jégre lépni

Az utóbbi napok alacsony hőmérséklete miatt a Bihar megyei folyók részben vagy teljes egészében befagytak, tájékoztat a Körösök Vízügyi Igazgatóság.

Az utóbbi napok alacsony hőmérséklete miatt a Bihar megyei folyók részben vagy teljes egészében befagytak, tájékoztat a Körösök Vízügyi Igazgatóság. A Berettyóban jégképződmények jöttek létre, a Fehér Körös és a Fekete Körös részben, a Sebes Körös pedig teljes egészében befagyott, a jégréteg 6-10 centiméter vastag. Egyúttal fagyás és a jégtorlaszképződés következtében a folyók szintje nőtt, Élesden pédául a Sebes Körösön képződött jégtorlaszok miatt a víz szintje 40 centiméterrel változott, és elöntött egy kertrészt. Jelenleg az ár levonult, de az igazgatóság folyamatosan figyelemmel követi a folyók szintjét. Fel vannak készülve arra, hogy közbelépjenek, ha a helyzet megkívánja, tájékoztat Pásztor Sándor, az igazgatóság vezetője, aki egyúttal arra is figyelmeztet: annak ellenére, hogy tíz éve nem fagyott be ennyire a Sebes Körös, rizikóval jár a fagyott felületre merészkedni, mert a jégréteg könnyen megrepedhet. A megnövekedett vízhozam képes „elmosni” a jeget, s emiatt akár az élesdihez hasonló eset is történhet. Az elkövetkezendő időszakban a jelenleginél is alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk, ami a vízszinteken lévő jég kiterjedéséhez vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!