ERDON Helyi hírek

2012.02.01. 09:49

Kutyák tépték szét. Felismerik a helyzet súlyát?

Pénteken egy idős hölgy kóbor kutyák által szétmarcangolt holttestére bukkantak Szatmárnémeti határában a szennyvíztisztító állomás után. A hatóságok semmit sem tesznek a kutyák befogása érdekében.

Pénteken egy idős hölgy kóbor kutyák által szétmarcangolt holttestére bukkantak Szatmárnémeti határában a szennyvíztisztító állomás után. A hatóságok semmit sem tesznek a kutyák befogása érdekében.

 

 

Péntek délután tragikus esemény történt Szatmárnémeti szélén. A szennyvíztisztító állomás után, a töltés közelében egy 71 éves asszony holttestére bukkantak. Az illetők szekérrel tértek le a töltésről, amikor észrevettek egy kóbor kutyát, amely egy emberi kart vonszolt a szájában. A közelben megtalálták egy idős nő holttestét, és rögtön értesítették a rendőrséget. A rendőrök a szennyvízülepítőtől 1700 méterre, Szamosdara irányában megtalálták a holttestet, megállapítva, hogy darabok hiányoztak a végtagjaiból és a hasi tájéka szét van marcangolva, feltételezhetően kóbor kutyák tépték szét a holttestet. Ezt megerősíti az előzetes kórbonctani eredmény, megállapítva, hogy a halál vérzés miatt következett be, amelyet kutyaharapások okoztak. Az azonosítás során kiderült, hogy az idős asszony a közelben lakott, és évek óta a megszokott földúton hordta a tejet az ismerősöknek. Aznap reggel is elindult otthonról, de már nem tért haza, délután találtak rá a holttestére, tájékoztatott Roxana Cristea, a rendőrség szóvivője. Dragoş Iosiv, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal munkatársa elmondta, mivel az eset Szatmárnémeti közigazgatási határán kívül történt, ők nem adhatnak utasítást arra, hogy a hivatallal szerződésben álló kutyamenhely sintérei befogják a halált okozó kóbor kutyákat. A sintérek változatlanul folytatják a munkájukat, naponta 8-10 kóbor ebet fognak be a város területén. Balog József, a kutyamenhely tulajdonosa már volt kint a helyszínen, nagy területet bejárt a Szamos töltésén, látott is kutyafalkát a Szamos és a töltés közötti részen, de a szerződés szerint csak akkor foghatják be őket, ha erre utasítást kapnak a hivataltól. Amennyiben az állat-egészségügyi igazgatóság állatorvosa veszélyesnek nyilvánítja a befogott kutyát, akkor elaltatják.

 

Komoly veszélyt jelentenek

Szabó Zoltán kutyakiképző szakember tapasztalata szerint Szatmárnémeti elhagyatott részein falkába verődve élnek a kóbor kutyák. A hajléktalanok szoktatják magukhoz, és etetik, hogy megvédjék őket. A kutyafalkában a farkasösztön működik, védelmezik a területüket, ezt magatartásukkal jelzik, ilyen esetben a legjobb, amit az ember tehet, hogy félelmet nem mutatva nyugodt mozdulatokkal hátrál. Ahogy elhagyta a területüket, a kutyák békén hagyják. A kutyák nem szoktak emberre vadászni, de a falkaösztön, a hideg és az éhség agresszívabbá teszi őket. Ha tényleg a kóbor kutyák okozták az idős asszony halát, előfordulhat, hogy az egyik kutya megtámadta, a néni a földre esett, a kutyák éhesek voltak, megérezték a kicsorduló vért, könnyű prédát jelentett. Ha ez így történt, akkor a kutyák számára ez sikerélmény volt, és újra megtehetik, ami a gyengékre, idősekre, gyerekekre nézve lehet veszélyes. Határozott viselkedésű emberre nem támadnak rá. „Többször felkerestem azokat a szervezeteket, amelyek a kóbor kutyák problémáját szeretnék megoldani, és azt tapasztaltam, hogy nem igazán látják a helyzet komolyságát, szakembereket kellene bevonniuk, akik ismerik a kutyák viselkedését, és a segítségükkel nevelő tevékenységet folytatni, megtanítani az embereknek, hogyan viselkedjenek ilyen helyzetekben”, mondta el a szakember, aki szerint a probléma gyökere az emberek hiányos tudásában keresendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!