ERDON Helyi hírek

2012.02.28. 14:55

Babes-Bolyai Tudományegyetem - Soós Anna a magyar tagozat vezetője

Soós Anna matematikust, egyetemi docenst választották a magyar tagozat vezetőjévé a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar oktatói és a magyar diákok képviselői.

Soós Anna matematikust, egyetemi docenst választották a magyar tagozat vezetőjévé a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar oktatói és a magyar diákok képviselői.

A BBTE az MTI tudósítójának eljuttatott tájékoztatása szerint Soós Anna a szavazatok 64,7 százalékát szerezte meg. A magyar tagozat vezetője lesz egyben a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektorhelyettese is. A versenyben alulmaradt Nagy László fizikusprofesszor szintén rektorhelyettese lehet az egyetemnek, hiszen a magyar tagozatot két rektor-helyettesi tisztség illeti meg.

Az egyetemi szavazáson a szavazásra jogosultak 69,3 százaléka adta le a voksát.

Soós Anna 1959-ben született, 1997-től a BBTE oktatója, korábban Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön tanított középiskolában. Szakterülete a matematikai statisztika és valószínűség-számítás.

Soós Anna az egyetem honlapján közzétett programjában leszögezte: a magyar tagozatnak a románnal egyenrangú struktúrát kell kialakítania, és az egyenrangúságnak a törvényhozói [szenátusi], végrehajtói [rektori] és gazdasági szinten is meg kell mutatkoznia. Fontosnak tartotta, hogy a BBTE biztosítsa a romániai magyar iskolák minőségi tanárutánpótlását. Soós szorgalmazta, hogy a jó képességű, tehetséges egyetemi hallgatók képzésére, tudományos tevékenységük felkarolására szakkollégiumi rendszert építsenek ki, és teremtsék meg e rendszer működési feltételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!