ERDON Helyi hírek

2012.02.24. 15:37

A kerületi leosztás szerint fogadják a gyerekeket

Megyénkben már megkezdődtek az előkészületek az előkészítő, valamint az I. osztályokba való beiratkozásra. Február 29–ig kérésre felmérik a gyermekeket, hogy iskolaérettek–e.

Megyénkben már megkezdődtek az előkészületek az előkészítő, valamint az I. osztályokba való beiratkozásra. Február 29–ig kérésre felmérik a gyermekeket, hogy iskolaérettek–e.

 

 

Február 20. és 29. között történik a pszichoszomatikus felmérése azon iskolaköteles gyermekeknek, akiknek a szülei ezt kérték, jelentette be tegnapi sajtótájékoztató keretében Szász Piroska főtanfelügyelő–helyettes. A vizsgálat során azt mérik fel a szakemberek, hogy a gyermek iskolaérett–e, elég fejlett–e arra, hogy előkészítő osztályba írassák. A tanfelügyelőség ingyenesen hívható számán egyre több szülő kér útbaigazítást, az elmúlt két napban 55 hívást rögzítettek. A tanfelügyelőség befejezte a kerületek kialakítását a megyeközpontban — a lista az intézmény honlapján, www.isj.sm.edu.ro hozzáférhető — a beíratás első szakaszában csak az iskolához tartozó körzetből érkező gyereket veszik fel.

Ami a gyerekek felmérését illeti, Sînziana Cristea, a Szatmár Megyei Pszichopedagógiai Központ (CJRAE) igazgatónője elmondta, a vizsgálat célja az, hogy megtudják, az illető gyermek fel van–e készülve arra, hogy iskolába menjen. A központ adatai szerint 527 gyermek vizsgálatát kérték a szülők, akik közül csütörtökön több mint 300 gyermeket vizsgáltak meg, 105 gyermek magyar anyanyelvű volt. Cristea kihangsúlyozta, fontos, hogy a gyermekeket anyanyelvükön mérjék fel. Húsz esetben visszautasították a szülő kérését és javasolták számára, hogy az előkészítő vagy I. osztály helyett inkább óvodába, vagy előkészítőbe írassák csemetéjüket. Megyénkben négy központban zajlanak az említett vizsgálatok, játékos formában ellenőrzik a gyermekeket, a vizsgálat során az iskolapszichológus mellett orvos, valamint óvónő és tanítónő is jelen van.

Szász Piroska elmondta, 6191 gyermeket írtak össze, akik közül 2899 gyermeket előkészítő, 3292–őt pedig I. osztályba íratnának szüleik, közülük összesen 2289 gyermeket anyanyelvén (német és magyar) taníttatnának, 181-en német tagozaton tanulnának. A becslések szerint szeptemberben 165 előkészítő és 177 I. osztályt indítanak majd, bár ezek a számok a későbbiekben még változhatnak — tudatta a főtanfelügyelő–helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!