ERDON Helyi hírek

2012.01.11. 15:11

Változások a Caritas rendelőnél

Új műszerekkel és kibővült szakorvos-gárdával várják a pácienseket a nagyváradi Caritas Catolica járóbeteg rendelőben. A gyógyszertár is megváltozott program szerint működik.

Új műszerekkel és kibővült szakorvos-gárdával várják a pácienseket a nagyváradi Caritas Catolica járóbeteg rendelőben. A gyógyszertár is megváltozott program szerint működik.

 

 

A részletekről dr. Uitz Gyöngyi, a Caritas járóbeteg rendelő vezető főorvosa tájékoztatott, s a beszélgetésen részt vett Wéber Ágota gyógyszerész, valamint Egeli József plebános, a Caritas aligazgatója is. Holland támogatóknak köszönhetően vadonatúj EKG készülék, valamint korszerű ultrahangvizsgálót kapott a rendelő. Peter van der Ven jóvoltából előbbi teljesen használatlanul került hozzájuk, utóbbi pedig egy holland kisváros kórházának a lecserélt műszere, de itteni viszonylatban nagyon korszerűnek számít. Ezt megelőzően egy évig ultrahangos készülék nélkül működött a poliklinika, tudtuk meg.

 

Orvosgárda

 

Többek között új kardiológus szakorvossal, nőgyógyásszal, ismert ideggyógyász professzorral bővült a rendelő szakember gárdája, mely jelenleg a következő orvosokból áll: általános orvosok, családi orvosok: dr. Uitz Gyöngyi, dr, Balogh Árpád, dr. Takács Mihály; belgyógyászat: dr. Negru Magda; kardiológia: dr. Kiss Andrea, dr. Villányi Szende; pszichológia: dr. Kiss Emőke Rozália; nőgyógyászat: dr. Mihele Silviu; ideggyógyászat: dr. Lazăr Traian professzor, dr Simion Aurel; fogászat: dr. Laurențiu Doina, dr. Lőrincz Ágnes; ultrahangdiagnosztika: dr. Gyenes Tibor, dr. Uitz Gyöngyi.

Amint a vezető főorvos elmondta, általában nem könnyű meggyőzni a szakorvosokat, hogy itt is rendeljenek, hiszen mindenki pénzből él, az az összeg pedig, amit a Caritas fel tud nekik ajánlani, jó, ha a benzinköltségeket fedezi. „Jó tudni, hogy mégis vannak, akik így, szinte önkéntes alapon eljönnek ide hetente egy-két alkalommal” - tette hozzá. A fogorvosok kivételével, akik minden nap rendelnek, a szakorvosok hetente egy-két alkalommal jönnek el két órára a Caritas rendelőbe. A pácienseket előjegyzés alapján fogadják, érdeklődni, illetve időpontot kérni a 0259.416.863 telefonszámon lehet.

 

Adományként

 

Ami pedig a díjszabást illeti: mivel a rendelő tizennyolc évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a szerény anyagi feltételek között élőkön segítsen, azok számára, akik családjában az egy főre jutó havi nettő jövedelem nem lépi túl a 300 lejt, ingyenes a kivizsgálás, s a gyógyszereket is ingyen válthatják ki a Caritas patikájából. E jövedelem fölott adományként 20 lejt fogadnak el egy szakorvosi vizsgálatért, az EKG 10 lejbe, az ultrahangos vizsgálat pedig 30 lejbe kerül. Ez utóbbival egyébként egyebek mellett a pajzsmirigy, valamint a csípő ultrahangos vizsgálata is lehetséges.

 

Gyógyszerek

 

Újdonság az is, hogy a gyógyszertár most már a rendelések ideje alatt működik, s a betegek rögtön ki is válthatják a gyógyszereiket. Itt is ingyenes a kiszolgálás azok számára, akiknél a család egy főre eső havi nettó jövedelme nem lépi túl a 30 lejt, akiknél pedig több, a gyógyszerek árának mintegy 10%-át fogadják el adományként. Itt első sorban azokat szolgálják ki, akiknek a rendelőben írták fel a receptet, de nem utasítják el azokat sem, akik ugyan máshol vizsgáltatták ki magukat, de igazolni tudják, hogy minimális jövedelmük van. A patikában lévő gyógyszerek holland, osztrák és német adományokból származnak. Többnyire nem utolsó generációs készítmények, de van közöttük sok, amellyel lehet segíteni - mondta dr. Uitz Gyöngyi.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!