ERDON Helyi hírek

2012.01.09. 09:13

Szombat esti hip-hop Nagykárolyban

A nagykárolyi rapperek tevékeny részt vállalnak az erdélyi hip-hop felvirágoztatásában. A hétvégén hazai közönség előtt lépett fel Jégcsap és az Urbán Krónikák: Stukkeres Pepa és Implicatus Mens.

A nagykárolyi rapperek tevékeny részt vállalnak az erdélyi hip-hop felvirágoztatásában. A hétvégén hazai közönség előtt lépett fel Jégcsap és az Urbán Krónikák: Stukkeres Pepa és Implicatus Mens.

 

 

 

Az erdélyi hip-hop mozgalom kezd valami komollyá, valós tényezővé válni, a kívülálló számára legalábbis így tűnik. Egyre több előadó neve merül fel, egyre több hanghordozó jelenik meg, és az amúgy underground szubkultúra itt is, ott is „felüti a fejét”. Ebben a mozgalomban pedig Nagykárolynak is neve van, sőt, talán az egyik helyszíne ennek a csendes „forradalomnak”.

A vitalitással teli, művészi értékeket is kereső (és találó) hazai magyar hip-hop nagykárolyi képviselői koncerten mutatták meg magukat a hétvégén, az egyik helyi szórakozóhely adott színpadot a szombat esti „Underground Hip Hop Party” számára. A fellépők: Jégcsap (alias Hiri Zoltán) és az Urbán Krónikák (Stukkeres Pepa – Regéczi István és Implicatus Mens – Ilyés Róbert).

2012 folyamán amúgy mind Jégcsap, mind az Urbán Krónikák nagylemezt jelentet meg, szándékuk szerint ezek a lemezek is részei lesznek annak a „forradalomnak”, melyet az erdélyi rap elindít. Ez a forradalom pedig a minőség jegyében fog zajlani, mondják a fiúk, reményeik szerint felkavarja egy kicsit a magyar hip-hop állóvizét. Jégcsap lemezének már a címe is megvan: „Kapcsolat”. A cím arra is utal, hogy rengeteg közreműködő vesz részt rajta, többek között az Egyesült Államokból is. Jégcsap amúgy a műfaj nyersebb, szókimondóbb oldalát képviseli, „trógerebb” rapet művel. Az Urbán Krónikák „elvontabb” módon közelít a stílus felé, szövegeik költőiek, az irodalom felé is nyitnak. Jó példa erre az „Impresszó” című számuk, mely két impresszionista vers „rapesítése”. Ez a dal az este folyamán is elhangzott, a közönség pedig szemmel láthatóan „megvette” – ó bizonyítandó a költői hip-hopra való igényt.

A party este 9 órakor Jégcsap Hiri Zoltán fellépésével indult, a közönség már ekkor is lelkes volt, a „slágereket” együtt kiabálták az előadóval (például a „Piroska és a farkas” című szerzemény híres-hírhedt refrénjét). Az Urbán Krónikákat elvontabb szövegeik ellenére is hasonló lelkesedés fogadta a hazai pályán, emblematikus soraikat szintén kívülről fújta a publikum. A visszatapsolás sem maradt el, a három srác együtt állt vissza a színpadra a ráadás erejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!