ERDON Helyi hírek

2012.01.11. 12:12

Ismét lehet adót fizetni

Nagyvárad - Ismét be lehet fizetni a helyi adókat és illetékeket a nagyváradi városháza ügyfélfogadó irodáiban, valamint a postahivatalokban és takarékpénztárakban (CEC), illetve online úton is.

Nagyvárad - Ismét be lehet fizetni a helyi adókat és illetékeket a nagyváradi városháza ügyfélfogadó irodáiban, valamint a postahivatalokban és takarékpénztárakban (CEC), illetve online úton is.

 

 

A hét elejétől ismét be lehet fizetni a helyi adókat és illetékeket a nagyváradi városháza piramishelyiségében található ügyfélfogadó ablakoknál, valamint a postahivatalokban és takarékpénztárakban (CEC), illetve online úton is, az önkormányzat hivatalos honlapjára kattintva (www.oradea.ro). A befizetési lehetőség január 3-9. között azért szünetelt, mivel a gazdasági igazgatóság ebben az időszakban végezte el különböző év eleji összegzéseit. Jó hír, hogy

2012. január 1-től ismét csökkent a jogi személyek felértékelt épületeinek ingatlanadója, mely 2008 óta évi 0,1 százalékkal apad, így idén 1 százalékos. Mindez 7931 jogi személyt érint, 1950-en pedig az utóbbi években nem értékeltették újra az ingatlanjaikat. Ugyanakkor a 2010-es szinten maradt a magánszemélyek által befizetett helyi adók és illetékek szintje is, és a járműilleték sem változik, vagyis figyelmen kívül hagyták az inflációt. (Váradon körülbelül 59.400 fizikai személy és 27.000 jogi személy rendelkezik gépjárművel). A beltelekadó sem módosult (az A övezetben 7408 lej/ha, a B-ben 5600 lej/ha, a C-ben 3832 lej/ha, a D-ben 1821 lej/ha). Csökkent viszont a szállodailleték, mely a 2008-as 2,5 százalékos szintről 2012-ben 1 százalékra esett vissza.

 

 

Kedvezmények

 

 

Érdemes tudni, hogy a Bel- és Közigazgatásügyi Minisztérium 2011/259. számú rendelete alapján, mely a Hivatalos Közlönyben is megjelent, engedményben részesülnek azok a fizikai vagy jogi személyek, akik/amelyek június 30-ig fizetik be az adójukat és az ennek megfelelő késedelmi kamatot, akkor a késedelmi kamat huszonöt százalékát eltörli az önkormányzat. Ennek érdekében kérvényt kell benyújtani a városházán, melyben az adóalany jelzi, hogy igényli a késedelmi kamat eltörlését, a polgármesteri hivatal pedig öt napon belül köteles kiállítani egy kimutatást az adó, a késedelmi kamat és a büntetés értékéről, kivéve a banki zárolásokat. Ugyanakkor azt is lehet választani, hogy az érintettek egyszerűen bemennek a városházára és befizetik az elmaradt adóikat vagy illetékeiket, melyről igazolást kapnak. A kedvezmény azonban nem vonatkozik a nem fiskális jövedelmekre (bérleti és koncessziós díjak stb.).

Az előző évekhez hasonlóan 8 százalékos kedvezményben részesülnek mindazok, akik március 31-ig befizetik teljes egészében egész évi adójukat, mely dátum egyben a határideje az első féléves tulajdonadók befizetésének. A helyhatóság nyilvántartásában egyébként 132.936 fizikai adóalany szerepel.

 

Bankkártyával is

 

 

Annak következtében, hogy a nagyváradi önkormányzat is csatlakozott az illetékek és adók elektronikus befizetésének országos rendszeréhez, a polgármesteri hivatal adatbázisában szereplő adóalanyok ezentúl a www.ghiseul.ro honlapra kattintva is eleget tehetnek kötelezettségüknek, a számukra kijelölt felhasználónév és jelszó segítségével. Hitelesítés nélkül is eszközölhetnek befizetéseket, ehhez azonban ismerniük kell a teljes összeget, amivel tartoznak. A felhasználónevet és a jelszót tartalmazó borítékokat január 11-től lehet igényelni a városháza piramishelyiségében.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!