ERDON Helyi hírek

2012.01.23. 08:58

Egy életút rajzokban

Ferenczy Béla nagyváradi grafikusművész kiállításának megnyitójára került sor január 20-án pénteken a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában.

Ferenczy Béla nagyváradi grafikusművész kiállításának megnyitójára került sor január 20-án pénteken a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában.

 

A Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretén belül Ferenczy Béla „Citromka” grafikusművész tollrajzaiból, grafikáiból nyílt kiállítás Berettyóújfaluban. A tárlatot Kolozsvári István kulturális menedzser nyitotta meg, elmondva, hogy a magyar kultúra ünnepe alkalmával szervezett rendezvénysorozat lehetővé teszi, hogy nagyváradi művészek munkáit mutassák be. „Hála Citromkának, a mai napon elég sok kép eleveníti meg Nagyváradot, szépségeit és épületeit. Tollrajzai három olyan helyet örökítenek meg, amelyek gyöngyszemei az egyetemes és európai kultúrának.”- tette hozzá. A kiállított tollrajzok három festői helyiség arculatát, hangulatát adják vissza a szemlélőnek: Nagyvárad, Torockó és Würzburg utcái, épületei tekintenek vissza a képgaléria falairól. Kolozsvári István kiemelte, hogy nem szeretne sokat mondani a grafikusművész életútjáról, hiszen az kiolvasható a képekből is. „Fernczy Béla azok közé tartozik, akik az aktív évek után, mikor tanította a hivatását, újra aktív éveket élt meg, hiszen az alkotásnak élt. A kiállított képekkel Citromka elhozta nekünk Nagyváradot és Európát”- mondta el végezetül a kulturális menedzser.

 

Ünnepi rajzok

 

Fernczy Béla a megnyitó alkalmával elmondta, hogy Berettyóújfaluban csak átutazóban volt, de ennek ellenére szép emlékei gyűlnek össze az itt eltöltött rövid idő alatt. „Régen összeszorult a gyomrom, amikor a határ közelébe értünk, mindegy, hogy melyik oldalon voltam. Szerencsére most már úgy megyünk át a határon, mint kés a vajon, ezért a határon átnyúló kiállítások szervezése nem fog problémát okozni”- mondta el a művész. Hozzátette, hogy főleg a Nagyváradon készült rajzok, úgynevezett ünnepi rajzok, hiszen mindegyik hétvégén vagy ünnepnapokon készült, mikor a város megmutatta azt arcát, amelyet nem takar el az autók forgataga. Kiemelte, hogy az egész rajzkollekciójának először a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériája adott otthont. Az esemény fényét Herczegfalvi Zoltán hegedűművész muzsikálása növelte. A kiállítás február végéig látogatható.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!