ERDON Helyi hírek

2012.01.25. 09:53

Akut és krónikus ügyészhiány

A szatmárnémeti bíróság melletti ügyészségen a meghirdetett 13 ügyészi állásból mindössze hatot töltenek be. A szakemberhiány minőségi szempontból nem hat negatívan az ügyészség munkájára.

A szatmárnémeti bíróság melletti ügyészségen a meghirdetett 13 ügyészi állásból mindössze hatot töltenek be. A szakemberhiány minőségi szempontból nem hat negatívan az ügyészség munkájára.

 

A szatmárnémeti ügyészek eddigi munkájuk során igyekeztek minél közelebb kerülni a társadalom elvárásaihoz, és idén is ezt tartják feladatuknak, mondta Rusu Ana főügyész tegnap sajtótájékoztató keretében, amikor is beszámolt az általa vezetett intézmény 2011-es évi tevékenységéről. Az ügyészek tavaly 16 731 esetet kellett áttanulmányozzanak, melyek közül 16 140 volt bűncselekmény, 591 pedig különböző panasz. A 2010-es esztendőhöz viszonyítva 10,79 százalékkal emelkedett az áttanulmányozásra váró bűnügyi dossziék száma, akkor ugyanis 14 569 ügyirat került az ügyészek asztalára. Rusu elmondta, tavaly 5974 ügyben született ítélet, közülük 4257 volt bűnügyi. Ugyancsak az elmúlt esztendőben 270 vádiratot bocsátottak ki és 346 személyt állítottak elő, közülük 74-et előzetes letartóztatásba helyeztek. 2011-ben az ügyészség által megoldott esetek száma 61,5 százalékkal növekedett a 2010-es esztendőhöz viszonyítva. Az elemzett időszakban 10 gazdasági bűncselekményt göngyölítettek fel az ügyészek, 10 személyt állítottak elő. A nyomozati anyag összeállítása során az ügyészek 343 075 szál cigarettát és 11 370 liter alkoholt koboztak el, ugyanakkor 9 gépjárművet (190 000 lej összértékben) foglaltak le, melyek mind a gazdasági bűncselekmények tárgyi bizonyítékai voltak. A szatmárnémeti bíróság melletti ügyészségen 13 ügyészi állásból csupán hat van elfoglalva, a főügyésszel együtt.

Ezen adatokat figyelembe véve elmondható, hogy egy szatmári ügyész évente 2789 dossziét kell áttanulmányozzon, ami azt jelenti, hogy országos viszonylatban 179 ügyészség közül a szatmáriakra jut a legtöbb munka. Rusu a beszámoló során kiemelte, hogy még tartoznak a társadalomnak a 2011-es esztendőben Szatmárnémetiben elkövetett két benzinkúti rablás elkövetőjével, azonban minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy ezen adósságukat törlesszék.

 

Kiváló teljesítmény

A tegnapi évértékelőn részt vett Aurel Mascaş, a nagyváradi táblabíróság melletti ügyészség főügyésze is, aki elmondta, hogy a szatmárnémeti bíróság melletti ügyészség munkája nagyon jónak minősíthető, annak ellenére, hogy akut és krónikus ügyészhiánnyal küszködik. Az elmúlt esztendő kihívásokkal bővelkedett az ügyészeknek, hiszen a szakemberhiány mellett bevezetésre került a 2010-ben elfogadott 202-es számú törvény is, mely az ügyészek munkájának felgyorsítását célozta meg. Mascaş kihangsúlyozta, hogy a 2012-es esztendő is bővelkedik új kihívásokban, hiszen előreláthatóan az év második felében lép hatályba az új Bűnügyi Törvénykönyv és annak alkalmazási útmutatója, melyet az ügyészek alaposan át kell majd tanulmányozzanak. A tavalyi esztendőben a szatmárnémeti bíróság melletti ügyészség által összeállított vádiratok közül mindössze hat esetben született felmentő ítélet, mely figyelembe véve azt, hogy egy fiatal ügyészi testületről beszélünk, nagyon jó aránynak számít, hangsúlyozta Mascaş.

Rusu a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy új ügyésszel bővül a testület, hiszen az eddig a határrendészet kötelékében tevékenykedő Hohotă Adrian sikeresen vizsgázott az ügyészek számára meghirdetett vizsgán, 8,75-ös jegyátlaggal foglalta el az egyik ügyészi állást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!