ERDON Helyi hírek

2011.12.29. 10:50

Szatmári Díjazottak Gálája

Szatmárnémeti - Szerdán délután negyedik alkalommal került megszervezésre a Szatmári Díjazottak Gálája, mely során tíz személy részesült elismerésben a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal jóvoltából.

A kultúra és a sport terén elért eredményeiknek köszönhetően tizenegy Szatmár megyei illetőségű személy kapta meg a Radu Ciobanu szobrászművész által készített „arany szobrocskát és a pénzjutalmat. Az idei esztendőben dr. Bader Tiberius nyugdíjas archeológus, Erdős Judith műkritikus, Marcel Mirea színész, Claudia Popdan tanárnő, Cosma Gheorghe és Rozalia tanárok, Berindei Sorin tanár, Deák Endre tanár, Maxim Denisa Mădălina diák, Bessenyei István színművész és Bartincki Attila karatéka részesült elismerésben, míg az Év embere elismerést Fógel László kapta.

 

A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia nagytermében ünnepi hangulat uralkodott tegnap délután, hiszen negyedik alkalommal szervezték meg a Szatmári Díjazottak Gáláját, melyen tizenegy Szatmár megyei személyt részesítettek elismerésben az idei esztendőben elért eredményeik miatt. A Szatmári Díjazottak Gáláját először 2008-ban szervezték meg, akkor még sokkal több díjazottal, ám idén és tavaly tíz személyt díjaztak, ezzel emelve a díj értékét.

Dr. Bader Tiberius 1938-ban született Erdődön, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem-filológia szakán tanult, 1987-ig a Szatmár Megyei Múzeumban dolgozott, aztán Németországba emigrált, ahol jelenleg is él. Az archeológus munkásságát a bronzkori leletek felkutatásában a szakma Európa-szerte elismeri. Marcel Mirea színész színművészeti és televízió szak elvégzése után 45 évig tevékenykedett színészként, 1974-től a Szatmárnémeti Északi Színház román társulatának tagja. Marcel Mirea Ady Endre költészetének rajongója, ennek okán az Ady verseket román nyelvre fordítva előszeretettel szavalta. Bessenyei István színművész a marosvásárhelyi színművészeti egyetem elvégzése után a Harag György Társulathoz szerződik, melynek azóta is tagja. Az 1980-as évek végétől a Kastélylakók együttes zeneszerzője és énekese, ugyanakkor az ő nevéhez fűződik az első szatmári film elkészülte is. Erdős Judith műkritikus a Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem karán szerez diplomát és visszatérve szülővárosába a Szatmár Megyei Múzeumban dolgozott 2009-ig. Az ő nevéhez fűződik az első Aurel Popp állandó kiállítás megszervezése, de számos egyéb tárlaté is. Popdan Claudia tanárnő, a szatmárnémeti Művészeti Iskola pedagógusa, de aktívan tevékenykedett a filharmóniában is. 27 évig vezette a Gaudeamus vokál kamaraegyüttest.

 

Kultúra, sport

Deák Endre tanár Marosvásárhelyen született, a kolozsvári konzervatórium elvégzése után Avasfelsőfaluba helyezték zenetanárnak, majd a Nagykárolyi Művelődési Házhoz szegődik, ahol jelenleg is tevékenykedik. 1977 óta a Collegium régizene együttes vezetője. Cosma Gheorghe és felesége, Rozalia a Mihai Eminescu Főgimnázium pedagógusai, matematika-, illetve román nyelv- és irodalom tanárokként értek el jelentős sikereket. Berindei Sorin Ştefan a szatmárnémeti Gyermekek Palotájának tanára, aki 24 éves pályafutása alatt sikereket ért el az általa irányított együttesekkel. Maxim Denisa Mădălina, a Mihai Eminescu Főgimnázium diákja kiváló tanulmányi eredményei mellett a történelem és informatika versenyeken ért el országos első helyezést. Bartincki Attila a Nagykárolyi Karate Do BFKS egyesület karatékája (edzők: Dărăban Gheorghe és dr. Fazekas György Zoltán), aki az idei esztendőben több kadet országos, európai és világbajnokságon végzett dobogós, illetve pontszerző helyen. Az év embere címet 2011-ben Fógel László helyi tanácsos kapta, a Szatmárnémeti VSK női kosárlabda csapat idei évi munkájának támogatása és elősegítése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!