ERDON Helyi hírek

2011.12.20. 14:28

Két új buszmegálló lesz

Buszjáratok kiegészítése kapcsán alakult ki vita a mai megyei tanácsi ülésen. Új stratágiára van szükség, hangzott el. Három tanácsos kivételével megszavazták a tervezetet.

 

 

A liberális párti Viorel Pop szóvá tette: szerinte nem korrekt az OTL-vel szemben, hogy magán buszjáratokat működtető vállalatok számára jóváhagyják a központi buszmegállókat, s a központ úgyis túlzsúfolt. Radu Țîrle megyei tanácselnök kifejtette: érthető a megyei tanácsosnak az állásfoglalása, hiszen mellesleg a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) műszaki igazgatója. Viszont nem ért egyet a kizárólagosságra törekvő hozzáállással, annál is inkább, mivel az OTL-nek nincs meg a kapacitása arra, hogy biztosítsa a teljes megyei közszállítást. „Ha az engedéllyel rendelkező szállítók nem állhatnak meg a városközpontban, akkor az utasok a kalózjáratokat választják majd, amelyek semmi adót nem fizetnek”- mondta a tanácselnök.

 

Ismétlődött

 

Ionel Avrigeanu PD-L párti tanácsos szerint ez a téma már felmerült pár évvel ezelőtt, s akkor elhatározták, hogy kiépített buszmegállókat létesítenek a város több pontján, s ott lesznek majd a városon kívüli járatok megállói. Viszont ez nem valósult meg mind a mai napig, úgyhogy addig szükséges engedélyezni a városon belüli megállókat is. Másfelöl a konkurencia fontos – hangsúlyozta ki.

Viorel Pop szerint az állomásnál,valamint a Decebal utcán, a Livela cég környékén már létesültek buszállomások, másfelöl a kalózjáratok a központban is meg szoktak állni. „Egyes ilyen járatokat pont azok támogatnak, akiknek ellenőrizniük kellene az ilyesmit” - mondta az OTL műszaki igazgatója.

 

Át kell gondolni

 

Szabó Ödön RMDSZ-es megyei tanácsos kifejtette: fontos perspektívikusan tárgyalni a megyei közszállításról; a népszámlálás előzetes adatai szerint míg Váradon csökkent a lakosok száma, a Várad környéki települések mindegyikén nőtt. Ez azt jelenti, hogy újra kell gondolni az OTL stratégiáját, s nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vidéki járatokra. Magyarországon a közszállítás állami monopólium, s ez azért jó, mert így nem kifizetődő járatokat is létesíthetnek a nyereségesek működtetése nyomán befolyt összegekből, s nem áll fenn az a veszély, hogy egyes, kisebb települések kimaradnak. Ilyen értelemben fontos lenne egy elemzést végezni az önkormányzat és az OTL részvételével.

 

Megszavazták

 

„Ne felejtsük el, hogy a megye lakosságának több mint kétharmada nem váradon él” - mondta a megyei tanácselnök, majd szavazásra bocsátotta a tervezetet. Viorel Pop, valamint a szintén liberális párti Traian Bulzan és Florian Birta nemmel szavazott, a többiek viszont igennel, s így átment a határozat. E szerint többek között eggyel több buszjárat közlekedik majd Nagyvárad és Méhelő között, a Szalonta és Nagyvárad közötti útvonalat pedig kiegészítették két nagyváradi megállóval.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!