ERDON Helyi hírek

2011.12.21. 14:50

Elhunyt Borbély Ernő, közéletünk egyik meghatározó képviselője

Borbély Ernő 1951. március 30-án született, tanári oklevele megszerzése után Csíkszeredában tanított. 1982. november 23-án a kommunista hatóságok őrizetbe vették.

Borbély Ernő 1951. március 30-án született, tanári oklevele megszerzése után Csíkszeredában tanított. 1982. november 23-án a kommunista hatóságok őrizetbe vették. A házkutatások során magyarországi könyveket – elsősorban történelmi, néprajzi és művelődéstörténeti jellegűeket –, régebbi magyar kiadványokat – így a két világháború között Erdélyben kiadott könyveket, folyóiratokat –, magánlevelezéseket, írógépeket, Magyarországról származó élelmiszereket foglaltak le. A kihallgatások után azzal vádolták, hogy államellenes röpcédulákat juttatott ki az országból. Hasonló váddal 1983. február 26-án ugyancsak őrizetbe vették Búzás Lászlót is. Mindkettőjüket elítélték az államrend elleni összeesküvés vádjával. Feltehetően a nemzetközi tiltakozás hatására harmadolták a büntetésüket, Búzás 1987. február 25-én, Borbély július 22-én szabadult.

A rendszerváltás után Borbély Ernő aktívan bekapcsolódott a közéletbe, a demokratikus intézményrendszer kiépítésébe. Az 1990–1992-es mandátumban parlamenti képviselőként tevékenykedett. Később az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöki tisztségét töltötte be, majd Hargita Megye Tanácsa tagja volt a 2000–2008 időszakban.

Megyei tanácsosként elsősorban a megye egészében kell gondolkodnunk – fogalmazta meg tevékenységének lényegét –, felülkerekedve a megye három régiójának törésvonalain, érdekütköztetésein.

Munkája során fontosnak tartotta a megye infrastruktúrájának fejlesztését, a pénzalapok leosztásában pedig a pályázati rendszer bevezetésének előfutára volt.

2008-ban visszavonult a politikai életből, de továbbra is aktív szereplője volt közéletünknek, markáns véleményének mindig hangot adott.

A történelem-filozófia szakos tanár az 1989-es fordulat után parlamenti képviselőként, közéleti személyiségként szolgálta az erdélyi magyar közösséget, szűkebb hazáját, a székelységet. 2000–2008 között Hargita Megye Tanácsa tagjaként tevékenykedett. Hargita Megye Tanácsa e díjjal fejezi ki elismerését Borbély Ernő bátorságáért, példamutató helytállásáért, a székely közösség szolgálatába állított életéért.

Hargita Megye Tanácsa saját halottjának tekinti Borbély Ernőt.

Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családnak az őt meg egész közösségünket ért nagy veszteségért.

Nyugodjék békében!

 

 

Érdemei elismerésként 2011. november 10-én Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetését nyújtotta át Borbély Ernőnek, Hargita Megye Tanácsa pedig a Bethlen Gábor-díjat adományozta közéleti tevékenységéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!