ERDON Helyi hírek

2011.12.19. 08:42

„… egy szál virág nevelkedik”

Tegnap a szatmárnémeti római katolikus Székesegyházban telt ház előtt adott karácsonyi ünnepi koncertet a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa és a Református Gimnázium Gyerekkórusa.

Tegnap a szatmárnémeti római katolikus Székesegyházban telt ház előtt adott karácsonyi ünnepi koncertet a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa és a Református Gimnázium Gyerekkórusa.

 

 

A 2008–ban megalakult lelkészkórust Higyed Gyöngyi azzal a céllal hozta létre, hogy a lelkipásztorok együtt énekeljenek és együtt szerezzenek örömet a hallhatóknak. „Úgy éreztem — vallja a karnagy —, hogy a lelkipásztoroknak is szükségük van lelki felkészülésre, arra, hogy a zenéből erőt merítsenek. Hogy ne csak szólják az ígét, hanem az éneken keresztül feltöltődjenek.” A cél megvalósult, de Higyed Gyöngyi álmai ezzel nem értek véget. Később, amikor lehetősége nyílt arra, hogy a Református Gimnázium alsó tagozatán zenét tanítson, létrehozta az iskola gyerekkórusát. Nagy bátorságnak tűnt a lelkészkórust és a gyerekkórust egyszerre felléptetni, főként akkor, amikor a kórus zenei kísérettel énekel. 2009–ben, advent negyedik vasárnapján volt az első közös fellépés, azóta számtalan előadásuk volt, és részt vettek rangos zenei versenyeken is. Lassan kezdenek belépni a zenei világba, kezdenek ismertté válni, ezt a népszerűséget a kórus kitartó munkával igyekszik megőrizni. „Az érdeklődés nő, a közönség várja az előadásokat — magyarázza a karnagy. — Jelenleg a lelkipásztori kórusnak huszonöt tagja van, a gyerekkórusnak harmincöt–negyven. A gyerekek vakációs időszakban is hetente kétszer járnak próbára. Ezek a gyerekek megérezték, hogy szükségük van arra, hogy énekeljenek. Jól érzik magukat abban a közösségben, ahová járnak.”

 

Egyházi és világi

 

A hangszeres kíséret ismeretséggel, baráti kapcsolatokkal alakult ki. Vannak zenészek a Dinu Lipatti Filharmóniából, állandó tag Balaskó Balázs, az Aurel Popp Zene– és Képzőművészeti Líceum zenetanára, Székely Alpár, a kolozsvári zeneakadémia hallgatója és több zeneiskolás. Mindez azt bizonyítja, hogy a zene nem ismer távolságokat, a zene nem ismer időt: szívből fakad, örömöt szerez, összeköt és összekovácsol. A kórus egyaránt énekel egyházi és világi műveket. Higyed Gyöngyi szerint ezeket nem lehet szétválasztani. A mai ember számára nagyon fontos az egyház és a világ közelítése. Ez a kórus azt akarja elérni, hogy az egyház és a világ ne két külön intézményként működjön, hanem összeforrva, összetartozva. Ma, amikor neves kórusok szűnnek meg, azzal az okkal, hogy nincs rá igény, a szatmárnémeti kórus úgy itthon, mint más városokban és Magyarországon, telt házak előtt énekel. Ennek az az oka, hogy a kórusnak olyan tagjai vannak, akik szeretnek énekelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!