ERDON Helyi hírek

2011.12.08. 15:53

A király erdésze Váradon

A média a hibás, s valójában nincs is nagy mérvű, szervezett erdőirtás, famaffia Romániában. Ezt állítja legalábbis a magánerdészetek szövetségének elnöke, aki az országos tanácskozásukon szólalt fel.

A média a hibás, s valójában nincs is nagy mérvű, szervezett erdőirtás, famaffia Romániában. Ezt állítja legalábbis a magánerdészetek szövetségének elnöke, aki az országos tanácskozásukon szólalt fel.

 

 

 

Nem csak a Romsilva néven ismert állami erdészet létezik, komoly és harcos konkurenciája van a magánerdészetek révén. Ez utóbbiak országos szövetsége tartotta csütörtökön éves tanácskozását Félixfürdőn, ahol több érdekesség is elhangzott faügyben.

Romániában összesen 138 magánvállalkozásként működő erdészeti hivatal létezik. Ezek többnyire olyan entitások erdeit kezelik, amelyek esetében maga a tulajdonos jogi korlátok miatt nem végezheti közvetlen módon ezt a tevékenységet.

 

Helyi példa

 

A 138 közül az egyik helyi példa erre a Szent Mária Erdőkerület kft., amely nagyváradi központtal működik, s a római katolikus, valamint a görög-katolikus egyházak erdőtulajdonát adminisztrálja. Ennek vezetője, Ferkő Jenő erdészmérnök kalauzolta a riportert is a tegnapi országos konferencián, amelynek egyik szervezője is volt. Ferkő Jenő elmondta: nagy potenciál van a nem állami formájú erdő-adminisztrálásban, nem utolsósorban sok pénz is. Az ő vállalkozásuk például a két egyház vonatkozó ügyeinek intézésén kívül Mihály király romániai erdőtulajdonaival kapcsolatos tanácsadást is ellátja. Az erdészmérnök vállalkozását néhány évvel ezelőtt több ajánlattevő közül választotta ki az uralkodó. Immár hét esztendeje tanácsadója őfelségének. Emellett Ferkő Jenő számos uniós támogatást is meg tudott szerezni, legutóbb például hárommillió eurót nyertek két erdészeti út kialakítására. Foglalkoznak még ezen kívül környezetvédelmi projektekkel vagy épp készülnek Várad mellett felépíteni a római katolikus egyházzal közösen egy erdei iskolát és szállodát. Fontos része a munkájuknak az, hogy közreműködjenek az elorzott területek visszaszerzésében – például az egyházak számára. A vállalkozó egybéként egy másik hasonló szerveződés, a Codrii Beiuşului Erdőkerület vezetője is, összesen mintegy száz emberük van.

Mint elmondta, éles a verseny az állami Romsilva és a jó néhány magánerdészet között. Fő gondjuk, hogy sok polgármester idegenkedik még attól, hogy magánkézbe adja az adminisztrációt, és inkább a Romsilvával szerződik.

 

Üzenetek Bukarestből

 

A kormány viszont támogatja a magánerdészeteket. Megerősítette ezt a tegnapi konferencián Cristian Apostol szakállamtitkár. Mint hangsúlyozta, „amíg ez a kabinet van hivatalban, az ágazat biztonságban érezheti magát”. Felszólalt a kormányzó PD-L egyik honatyája, Cornel Olar is, aki azt hangsúlyozta: a magánszféra ezen a téren is precízebb adminisztrátor, mint az állam.

A magánerdészetek 2004-től működnek, nem sokkal előtte teremtődött meg ehhez a jogi keret. Dorel Fechete, az Erdőkezelők Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, bárkinek szemmel látható az erdők, illetve a területeken található ingatlanok (pl. menedékházak) állapota közti különbség szerte az országban: az állam kezelésében lévők mind lepusztultabbak, a magánadminisztrációban kezeltek viszont karbantartottak.

Természetes viszont, hogy ha Romániáról, illetve erdészeti témáról hallunk, a legtöbbekben azonnal felmerül egy másik vonzat is. Nevezetesen a – néha egyenesen a politikum közreműködésével – tevékenykedő famaffia, az illegális erdőirtások és faügyletek. Rákérdeztünk erre is, s Dorel Fechete lapunknak is elmondta, majd a konferencián is kifejtette: az ő álláspontjuk szerint nincs nagy gond. „A média fújja fel az egészet. Igen, valóban van az országnak egy-két pontja, ahol ilyesmi zajlik, de nem ez a jellemző a romániai erdészetre. Ez körülbelül 2-3 százaléka az egésznek, de a sajtó persze mindig a negatívumokat emeli ki. Pedig nagyrészt rendben vannak ezek az ügyek” – állította Fechete.

A tanácskozáson egyébként felkérték a politikum jelen lévő képviselőit: módosítsák a vonatkozó jogszabályokat, átláthatóbbá téve az adminisztrációs ügyeket, s könnyítve a restitúciót.

 

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!