ERDON Helyi hírek

2011.11.22. 15:50

Előzetes letartóztatásban marad Kolozsvár polgármestere

Előzetes letartóztatásban marad Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere, miután a román legfelső bíróság elutasította a korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezett elöljáró fellebbezését.

Előzetes letartóztatásban marad Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere, miután a román legfelső bíróság elutasította a korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezett elöljáró fellebbezését.

 

A bíróság döntése jogerőssé vált, így várhatóan Kolozs megye prefektusa (helyi kormánymegbízott) felfüggeszti tisztségéből Apostut. A polgármesterrel együtt Catalin Stoia üzletember is vizsgálati fogságban marad, miután a bíróság az ő fellebbezését is elutasította.

A polgármestert az ügyészek azzal gyanúsítják, hogy 45 ezer euró kenőpénzt fogadott el vállalkozóktól - többek között Stoiatól -, akiknek cégei közbeszerzési pályázatokat nyertek a városházán. Emellett az ügyészek azt állítják, hogy a vállalkozók a polgármester üdüléseit is fizették, valamint ruhákat is vásároltak Apostu feleségének.

A polgármester a legfelső bíróságon zajló tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, és szabadlábra helyezését kérte.

Az ügyészek a polgármester házában és irodájában összesen 17 mobiltelefont találtak. A nyomozóhatóság szerint azért volt ilyen sok készüléke a polgármesternek, mert tartott attól, hogy lehallgatják beszélgetéseit. Apostu a tárgyaláson azt állította, hogy ő és a felesége csak két-két telefont használt. Tagadta azt is, hogy a dinnyeárusoktól kenőpénzt fogadott volna el. Az ügyészek szerint ugyanis a dél-romániai dinnyeárusoknak asztalonként négyezer eurót kellett fizetniük a polgármesternek azért, hogy Kolozsvárnak azon a részein árulhassák portékájukat, amelyek forgalmasak és kedveznek az eladásnak.

Apostunak mindenesetre ügyvédein kívül akadtak más, kéretlen "védői" is. Néhány nappal ezelőtt ugyanis

szertartássorozatba kezdett négy "varázslónő" a bácsi erdőben a polgármester ártatlanságának "nyilvánvalóvá" tételéért.

A román bulvársajtó olvasói számára ismert varázslónők, Sandra, Ciresica, Geanina és Samira ugyanis kártyát vetettek, és abból számukra kiderülni látszott: a csúszópénz elfogadásával vádolt elöljárót "előre megfontolt szándékkal próbálják lejáratni". A kártyalapok tanúsága szerint Apostu és felesége "jó ember, ártatlanul fogták le őket", ezért a kártyavetők úgy vélik: a kilenc napig tartó varázsrigmus-sorozat elegendőnek bizonyul majd, hogy megtörjön az Apostu személyét övező "átok".

Apostu a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviseli, arról azonban nem szól a fáma. hogy a varázslatok e négy "szaknémbere" pártpolitikai szempontok szerint próbálja-e elűzni az átkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!