ERDON Helyi hírek

2011.10.06. 07:41

Dióverés - ízek, kiállítások, bemutatók

Bihar megye - Az érmihályfalvi Dióverős Szíp Napokon a konyhaművészet tudorai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, de a volt könyvbemutató, kiállítás, és színházi előadás is.

Bihar megye - Az érmihályfalvi Dióverős Szíp Napokon a konyhaművészet tudorai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, de a volt könyvbemutató, kiállítás, és színházi előadás is.

 

 

A fesztivál első napjának délelőttjén, vagy inkább reggelén már megkezdődött a strand területén a gasztronómiai bemutató, amely több részből állt. Egyrészt nyolc különféle étel főtt, melyeket előbb csak bemutatóra - illetve természetesen fogyasztásra - szántak, de végül díjakat is osztottak a csapatoknak. Közülük első lett a hajdúnánási önkormányzat csapatának csülökpörköltje, második a helyi Papaya vendéglő szakácsának Jókai-bablevese, harmadik a Mezőgazdasági Főgimnázium csapatának toroskáposztája. Versenre vártak ezen kívül savanyúságokat és pogácsákat is. Előbbi mezőnyét nyolc versenyző 24 féle, szemre is tetszetősen "megalkotott" savanyúsága alkotta, a sorrend: 1.Jungvert Ágnes, 2.Kovács Angéla, 3.Kele Erzsébet. A pogácsáknál a Kardos Tibor által benevezett sütemény lett íz-győztes, második Kovács Ilona, harmadik Kovács Mária, különdíjas Kele Erzsébet.

 

Fekete Károly-kiállítás

 

Jóllakottan különösen jól esett nézni, hogy mások táncolnak: a néptáncgálán az érmihályfalvi és az érsemjéni táncosok álltak színpadra. Vasárnap délután minden helyi előadócsoport fellépési lehetőséget kapott a strand színpadán. A Polgármesteri Hivatal tetőterében kilakaított helyiségek ugyancsak vasárnap délben elsőre adtak helyet rendezvénynek, és rögtön egy jelentős kiállításnak: a helyi Fekete Károly festőművész 24 alkotását sikerült magánszemélyektől összegyűjteni egy tárlat céljára. Igaz, volt olyan is, aki kategórikusan visszautasította a birtokában lévő kép kölcsönzését, olyan is, aki csak a kiállítás megnyitójának idejére vált meg tőle, ám ami ott maradt, az a héten még megtekinthető. Ehhez kapcsolódott Szuhányi Katalin ny.tanárnőnek az előadása a római katolikus templomban, mivel az istenháza szentélyének freskóit Pirk János és Oraviczai Szabó István mellett Fekete Károly festette. Az előadás után a debreceni Kodály Zoltán zeneiskola művész-tanárai adtak komolyzenei koncertet. Ugyancsak megtekinthető még a héten (a Padlás Galériában) az az érdekes hadtörténeti kiállítás, melynek anyaga a nagyváradi Kecse Attila magángyűjteményéből való.

 

Hadtörténeti kiállítás

 

Történelmünk egy eléggé ismeretlen szakaszát tárja elénk a hajdúnánási Buczkó József vasárnap bemutatott kötete: azt a korszakot és eseménysorozatot, amikor az első világháborúban a román hadsereg elől székelyek a Hajdúságba és a Nyírségbe menekültek. A szerző megemlítette: szerinte ennek az oda-vissza vonulásnak lehettek érmelléki, hegyközi vonatkozásai is, a téma szerző után kiállt. A nagyváradi Szigligeti Színház művészei két Csehov-bohózatot mutattak be vasárnap este a kultúrházban, de az ingyenes belépés ellenére is csak mintegy háromnegyedik telt meg a nézőtér... A strandon a helyi Playtime együttes koncertjét még csak megtisztelték mintegy százan, ám a csíkszeredai Role együttes úgy járt, mint előző nap a magyarországi Diamond - érdeklődők hiányában koncertjüket egy későbbi időpontra halasztották.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!